Choď na obsah Choď na menu
 


Vitamín P

Vitamín P (permeabilný vitamín) označuje skupinu bioflavonoidov, rozpustných vo vode a odvodených od flavónových farbív. Najdôležitejšie sú citrín, hesperidín a rutín. Spolu s vitamínom C majú väčší účinok než každý z vitamínov samostatne.

Ľudský organizmus si ich nevie vyrobiť, preto sú považované za vitamíny. Majú veľmi výrazný účinok. Aj keď sa telo bez nich zaobíde, pri mnohých chorobných stavoch dokážu pomôcť - pri liečbe aj pri prevencii. Vitamín P sa tiež nazýva faktorom kapilárnej permeability (priepustnosti) – P.

Funkcia vitamínu P

  • zabezpečuje pevnosť kapilárnej steny (kŕčové žily, vznik opuchov a modrín)
  • zastavuje krvácanie ďasien a prispieva k ich hojeniu
  • zvyšuje odolnosť voči infekciám
  • znižuje hladinu cholesterolu a krvných tukov
  • pôsobí proti žalúdočným vredom
  • antioxidačné účinky

Výskyt vitamínu P

  • červené víno
  • všetky druhy ovocia a zeleniny (hrozno, slivky, čierne ríbezle, černice, čučoriedky, šípky, marhule, pohánka...)

Denná potreba vitamínu P

Odporučená denná dávka je približne 50 mg na každých 300 mg vitamínu C.

Príznaky nedostatku vitamínu P

Medzi hlavné deaktivátory Vitamínu P (bioflavonoidov) patrí teplo – var a svetlo. Jeho nedostatok pociťujú najmä fajčiari, ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu, ľudia užívajúci často acylpyrín a lieky na spanie. Faktický nedostatok sa u človeka biologicky.

Príznaky prebytku vitamínu P

Vitamín P je rozpustný vo vode, takže nadbytok sa bez využitia vylúči močom. V tele sa dlhodobo neukladá, ale pri požití extrémne vysokých a koncentrovaných dávok, alebo pri podaní osobám naň citlivých, sa môže vyskytnúť:

  • nevoľnosť
  • nutkanie na zvracanie
  • bolesti žalúdka
  • zvracanie
  • hnačka

Možné riziko:

U ľudí precitlivelých na bioflavonoidy, tehotných a dojčiacich žien.


Literatúra:

Zachar, D.: Humánna výživa II, Živiny TU Zvolen, 2004.