Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Tento vitamín takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi. Vitamín D je obsiahnutý predovšetkým v syroch, masle, margarínoch, smotane, obohatenom mlieku, rybách a obohatených cereáliách. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici.
Vitamín D
Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Tento vitamín takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi. Vitamín D je obsiahnutý predovšetkým v syroch, masle, margarínoch, smotane, obohatenom mlieku, rybách a obohatených cereáliách. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici.
Definícia:
Synonymum: kalciferoly
Nazýva sa tak skupina v tukoch rozpustných látok, regulujúcich metabolizmus vápniku a fosfátu, chemicky príbuzných steroidom. Kalciferoly môžu byť skladované v pečeni a koži. Vitamín D môže byť v tele syntetizovaný z cholesterolu, nie je teda vitamínom v pravom zmysle slova.
Najdôležitejšie kalciferoly: ergokalciferol (vitamín D2) z rastlín a cholekalciferol (vitamín D3) pôvodom zo zvierat sú produkované účinkom ultrafialového žiarenia v koži z prekurzorov, ktorými sú ergosterol a 7-dehydrocholesterol. Biologicky aktívnou formou je 1,25 dihydrocholekalciferol.
Biochemická funkcia:
- regulácia metabolizmu vápniku a fosfátu:
- v čreve (zvýšenie absorpcie vápniku a fosfátu)
- v ľadvinách (zvýšenie reabsorpcie vápniku a fosfátu)
- prispieva spoločne s nadľadvinovými hormónmi k udržaniu minerálnej rovnováhy medzi vápnikom a fosforom v telesných tekutinách a tkanivách (účinok hormonálneho charakteru)
- udržiava tvrdosť zubov a kostí
- čiastočná neutralizácia toxických účinkov olova pri ďalších ťažkých kovoch pri užití vitamínu D spolu s daľšími farmakologickými prípravkami
Výskyt v potrave:
- Najmä v potravinách živočíšneho pôvodu (napr. olej z rybej pečene [treska, platýz], sleď, sardinka, losos). Iba malé množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch a avokáde.
Potreba:
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 5 mg/deň
Zdraví dospelí ľudia môžu svoju potrebu naplniť syntézou vitamínu v koži po dostatočnom vystavení sa na slnku. Dopĺňanie prostredníctvom potravy je obvykle menej dôležité, ale môže byť nevyhnutné s ohľadom na klímu, rasu alebo životný štýl.
Bezpečnosť:
- Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých: 50 mg/deň
- Pacienti so sarkoidózou a nefrokalcinózou sú na toxické účinky kalciferolu citliví vo zvýšenej miere
- Súčasný príjem tiazídov môže zvýšiť riziko hyperkalcémie
- Nesmie byť podávaný pacientom s hyperkalcémiou (tj. zvýšenou hladinou vápniku v krvi)
Rizikové skupiny:
- Predčasne narodení, deti dojčené dlhšie než 6 mesiacov bez doplňujúcej výživy obsahujúcej vápnik
- dospelí so zlou výživou a nedostatočným pobytom na slnku
- v prípade porúch vstrebávania (malabsorpcia) alebo trávenia (maldigescia) živín, cirhózy a nedostatočnej funkcie ľadvín
- užívanie liekov: fenobarbital, cholestyramín
- zníženie funkcie ľadvín vo vysokom veku
- hypoparatyreóza
- hemodialýza
Príznaky nedostatku:
- Nedostatočná absorpcia v tráviacom trakte a reabsorpcia v ľadvinách dojčiat a malých detí môže viesť k závažným poruchám mineralizácie kostry.
- Všeobecné príznaky: únava, podráždenosť, znížená odolnosť voči infekčným ochoreniam
Príznaky hypervitaminózy:
- Vyskytuje sa zriedkavo
- Strata chuti do jedla, nevoľnosť, dekalcifikácia kostí, zvýšená hladina vápniku v krvi
Literatúra:
- Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
- Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
- Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
- Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
- RDA. National Academy Press, 1989
- Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
- Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
- Combs G G. The Vitamins, 1992