Fosfor je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán. Zohráva významnú úlohu v niekoľkých biochemických reakciách. Hlavným zdrojom fosforu sú mäso a mlieko, celozrnný chlieb a cereálie. Neexistujú žiadne správy o toxických účinkoch fosforu. Iba ak je spotreba fosforu vyššia než príjem vápnika, môže narúšať vstrebávanie vápnika a jeho dostupnosť.
Fosfor
Fosfor je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán. Zohráva významnú úlohu v niekoľkých biochemických reakciách. Hlavným zdrojom fosforu sú mäso a mlieko, celozrnný chlieb a cereálie. Neexistujú žiadne správy o toxických účinkoch fosforu. Iba ak je spotreba fosforu vyššia než príjem vápnika, môže narúšať vstrebávanie vápnika a jeho dostupnosť.Definícia: Nevyhnutne potrebný minerál.
Telo dospelého človeka obsahuje 700 g fosforu (85 % v kostiach).
Biochemická funkcia:
- nenahraditeľá zložka mineralizácie kostí
- obsahuje ho hydroxyapatit, ktorý dodáva kostiam pevnosť
- najdôležitejší zdroj energie pre bunku (adenosín-trifosfát, ATP)
- základný prvok tukov v konštrukcii bunkových membrán (fosfolipidy)
- dôležitá úloha pri udržiavaní acidobázickej rovnováhy
- fosforylačná aktivácia mnohých katalytických proteínov
- regulácia homeostázy fosfátov prostredníctvom hormónov
Výskyt v potrave:
Červené mäso, hydina, ryby, syr (napr. parmezán), vajcia, obilie, orechy, strukoviny, predovšetkým hrach a šošovica.
Potreba:
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 800 mg/deň
Bezpečnosť:
- tolerovaná horná hranica príjmu: 4,0 g/deň
- najvyššia úroveň príjmu bez pozorovaných nežiadúcich príhod: 3,5 g/deň
Rizikové skupiny:
- vysoký príjem antacíd s obsahom hliníku
- hyperparatyreóza
Príznaky nedostatku:
Vyskytujú sa zriedkavo.
Príznaky predávkovania:
Vysoké koncentrácie fosfátu môžu viesť ku zníženej hladine vápniku.
Vymedzenie:
Zmyslom tejto stránky je edukácia užívateľa. Jej zámerom nie je nahrádzať konzultáciu s kvalifikovaným zdravotníkom. Obsah stránky nepredstavuje názor spoločnosti Pharmaton, ale súčasný stav poznania.
Literatúra:
- Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
- Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
- Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
- Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
- RDA. National Academy Press, 1989
- Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
- Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
- Combs G G. The Vitamins, 1992