Choď na obsah Choď na menu
 


Všeobecne

Zastúpenie vanádu v tele dospelého človeka je 17 až 43 mg. Objavil ho Švéd Sefström a pomenovali ho podľa švédskej bohyne Vanadis.

Vanád je stopový prvok, ktorý zabraňuje tvorbe a hromadeniu cholesterolu v krvnom sére vo väčšom množstve. Je nutný pre bunkový metabolizmus a pre stavbu kostí a zubov. Pôsobí proti vzniku cukrovky. Vanád sám o sebe môže pomôcť znížiť užívanie inzulínu v priebehu 4 až 6 mesiacov užívania tohto prvku.

Funkcie:

  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi, chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a najmä pred cukrovkou

  • možno ho využiť spolu s chrómom pri liečbe cukrovky, ale treba ich brať každý v inú dobu

  • vplýva na plodnosť mužov i žien

     

Denná potreba

Denné dávky sa pohybujú medzi 100 až 300 mcg. Medzi vanádom a meďou môže dôjsť k vzájomnej väzbe, a preto, ak sa využívajú oba tieto prvky, treba ich brať oddelene.

Výskyt

Zdroje vanádu sú: červené mäso, ryby, rastlinné oleje, celé zrná, fazuľa, kôpor a iné druhy zeleniny, prevažne tie, ktoré sú vhodné na liečenie cukrovky. Vanád sa ťažko vstrebáva. Najviac vanádu obsahujú: jablká, hrušky, slivky, kapusta biela, cesnak, černice, mrkva, reďkovka, cirok, mlieko a tvaroh.

Príznaky pri nedostatku

Nedostatok vanádu môže spôsobiť kardiovaskulárne ochorenia, poruchy funkcií obličiek, môže sa podieľať na neplodnosti mužov a žien. Je jednou z príčin úmrtnosti detí. Súčasne je nedostatok vanádu príčinou vzniku cukrovky u ľudí, ale aj u zvierat.

Príznaky pri prebytku

Pri predávkovaní sa môže vyskytnúť: astma, zápal pľúc a rôzne kožné ekzémy.