Choď na obsah Choď na menu
 


Stravovanie podľa krvných skupín

Každý z nás sa narodil s krvnou skupinou, ktorú zdedil po svojich biologických rodičoch. Tá ho predurčuje k určitej forme stravovania a spôsobu života. Ľudia, ktorí žijú v súlade s prírodou a jej zákonmi, načúvajú svoje telo, rešpektujú jeho potreby, sú zdravší a šťastnejší než tí ostatní.

potravinova_pyramida.jpg

Žiadna diéta nefunguje. Ak, tak iba na krátky čas. Ak ju človek ukončí a vráti sa k starému spôsobu života, vrátia sa aj staré problémy. Byť štíhly a zdravý znamená rešpektovať potreby svojho tela a zmeniť spôsob života navždy, pretože ten život, ktorý vedieme teraz a spôsobuje nám nejaké zdravotné problémy, nie je správny. Zdravie  máme vo vlastných rukách. Výber vhodnej stavy znamená 70 % nášho zdravia a to je veľa. Zvyšok je spôsob života, pohyb, relax, genetika...

Pri stavovaní podľa krvných skupín je potrebné dávať si pozor na to, aby sme nekonzumovali práve a iba tie potraviny, ktoré sú pre nás nevhodné. Extrémom by napríklad bolo, keby sa človek s krvnou skupinou 0 ( teda typický mäsožravec ) rozhodol stať vegetariánom, alebo ešte horšie vegánom. Poškodil by si aj ten s krvnou skupinou A (typický vegetarián), ktorý by nadovšetko miloval mäso a aj ako zákusok by si najradšej dal dobrý rezeň s kúskom chleba. Nič extrémne nie je dobré. „ Diéta“ podľa krvných skupín neznamená úplné zrieknutie sa potravín, ktoré nie sú vhodné pre danú krvnú skupinu, iba ich obmedzenie na rozumnú mieru.

Na BICOME sa dajú vytestovať potraviny, na ktoré máte intoleranciu a tá sa dá aj odstrániť. Veľmi vhodné je napríklad odstrániť intoleranciu na cukor (terapia sa nazýva odvykanie od sladkéko), po ktorej automaticky klesá chuť na sladké, teda zníži sa tak prekyslenie tela a zlepší sa celkový zdravotný stav.

Ďalej nasleduje stručné zhodnotenie jednotlivých krvných skupín  z rôznych hľadísk, ale hlavne potravín. Potraviny vhodné sú pre danú krvnú skupinu liekom, neutrálne potravou, ale nevhodné jedom.


 

Stravovanie pre krvnú skupinu A

KRVNÁ SKUPINA A

PESTOVATEĽ, usadlý, spolupracujúci, usporiadaný

Silné stránky: Dobre sa prispôsobuje zmenám potravy a prostredia. Imunitný systém uchováva a metabolizuje živiny ľahšie.

Slabé stránky:  Citlivý tráviaci trakt. Zraniteľný imunitný systém otvorený mikrobiálnym inváziám.

Zdravotné riziká: Srdcové ochorenia, rakovina, anémia, ochorenia pečene a žlčníka, diabetes mellitus

Dietetický profil: Vegetarián, zelenina, tofu, ryby a iné vodné živočíchy, obilniny, fazuľa, strukoviny, ovocie

Kľúč k chudnutiu: vyhnúť sa mäsu, mliečnym produktom, fazuli, pšenici. Pomáhajú rastlinný olej, jedlá zo sóje, zelenina, ananás

Doplnky: Vitamín B 12, kyselina listová, vitamín C, vitamín E, hloh, echinacea, kvercetín, pestrec mariánsky

Plán cvičenia: Upokojujúce cvičenia na koncentráciu ako: joga, taj - chi

 

Bol prvým vegetariánom, ktorému sa darilo, ak mal ustálenú stravu a nemenné prostredie. Potrebuje stravu poľnohospodárskeho charakteru, aby zostal štíhly a tvorivý. U ľudí s krvnou skupinou A sa mäso uloží vo forme zásob tuku. Ľudia  s krvnou skupinou A majú málo žalúdočných kyselín, preto trávenie mäsa je pre nich ťažké. Pre ľudí s krvnou skupinou A sú ťažšie stráviteľné aj mliečne výrobky, spomaľujú metabolizmus, ohrozujú srdce, vedú k nadváhe, cukrovke. Pšenica má kyslý účinok pre ľudí so skupinou A.

 

Jedlá podporujúce priberanie na váhe

Mäso – ťažko stráviteľné, zvyšuje zásoby tuku, zvyšuje tvorbu jedovatých látok.

Mliečne výrobky – spomaľujú metabolizmus

Fazuľa siata, mesačná (limská ) – ruší činnosť tráviacich enzýmov, pomaly metabolizuje

Pšenica ( v nadmernom množstve ) – zhoršuje efektívnosť inzulínu a využitie energie

 

Jedlá podporujúce chudnutie

Rastlinné oleje – podporujú efektívne trávenie, chránia pred retenciou vody

Jedlá zo sóje – podporujú efektívne trávenie, sú rýchlo metabolizované

Zelenina – podporuje efektívny metabolizmus, zvyšuje mobilitu čriev

Ananás -  pomáha pri trávení, zvyšuje využívanie energie, zvyšuje mobilitu čriev

 

JEDLÁ OSOŽNÉ, NEUTRÁLNE, NEVHODNÉ

Osožné potraviny sú pre vás liekom, neutrálne potravou a nevhodné jedom. Mali by ste preferovať osožné potraviny pred neutrálnymi a obmedzovať až podľa možnosti vylúčiť nevhodné potraviny, ktoré obsahujú pre vás škodlivé lektíny, ktoré môžu  vyvolať zápaly sliznice, čo sa môže podobať alergii na jedlo.

 

Mäso a hydina

Na dosiahnutie najpriaznivejšieho účinku, ľudia s krvnou skupinou A by mali mäso zo svojho jedálneho lístka úplne vynechať, kvôli zníženia rizika srdcových ochorení a rakoviny pomocou stravy. Začnite tým, že niekoľkokrát týždenne nahradíte mäso rybou. Ak predsa len jete mäso, kupujte si čo najchudšie. Hydina je oveľa lepšia než červené mäso.  Zo stravy úplne vynechajte mäsové výrobky ako je šunka, klobásy alebo salámy. Jedzte mäso maximálne 1 x týždenne.

 Neutrálne: kuracina, moriak

Nevhodné: hovädzie mäso, bravčové mäso, teľacie mäso, baranie mäso, kačacina, husacina, jarabica, bažant, prepelica, králik, divina, slanina, šunka, srdce pečeň

 

Morské a sladkovodné živočíchy

Ryby by mali ľudia s krvnou skupinou A konzumovať 3-4 x do týždňa pečené alebo grilované.

Osožné: kapor, losos, makrela, sardinky, treska, pstruh dúhový, pstruh morský, šťuka malá, slimák, morský diabol, ostriež strieborný, okúň, okúň žltý

Neutrálne: tuniak ,žralok, šťuka riečna, ryba žltochvostá, kosatka, ostriež morský, okúň biely, jeseter, belica, mečiar  

Nevhodné: barakuda, granát, hrebenatka, chobotnica( kalmár ), kaviár, korytnačka, morský jazyk, mušle, platesa obrovská, rak potočný, sardela, sépia, sleď, plotica, šťuka morská, údený losos, úhor, ustrice žaby

 

Mliečne produkty a vajíčka

Ľudia s krvnou skupinou A tolerujú malé množstvo kvasených mliečnych výrobkov. Mali by sa zdržať  všetkých plnotučných mliečnych výrobkov. Správnou voľbou je pre nich jogurt, kefír, kyslé mlieko, fermentované mliečne výrobky. Jedzte maximálne 1 x denne doporučené mliečne výrobky.  Surové kozie mlieko je dobrou náhradou za klasické mlieko. Ak máte krvnú skupinu A a máte alergie alebo problémy s dýchacími cestami, mali by ste myslieť na to, že mliečne výrobky zvyšujú množstvo vylučovaného hlienu. Mali by ste  zredukovať aj množstvo vajec  1 vajíčko každý druhý deň.

Osožné: sójový syr Tofu, sójové mlieko, sú dobrou alternatívou mliečnych výrobkov.

Neutrálne: farmársky syr, syr  Feta, kozí syr, kozie mlieko , kefír, mozarella, jogurt, ovocný jogurt, mrazený jogurt, ricotta – taliansky tvaroh s nízkym obsahom tuku

Nevhodné: plnotučné, nízkotučné mlieko, maslo, tvaroh, srvátka, zmrzlina, cmar, syry Camembert, Čedar, Permezán, Eidam, Ementál, Gouda, roztierateľný syr

 

Oleje a tuky

Potrebujete len malé množstvo oleja, maximálne 1 lyžica denne. Olivový olej má pozitívny vplyv na srdcové funkcie a znižuje hladinu cholesterolu a je vhodnejší a chutnejší ako olej ľanový.

Osožné: olivový olej, ľanový olej

Neutrálne: olej canola, olej z pečene tresky

Nevhodné: kukuričný olej, olej z arašídov, šafránový olej, sezamový olej

 

Orechy a semená

Najpriaznivejší účinok majú lieskové oriešky, obsahujú látky protirakovinové. Jedzte ich aj s vnútornou šupkou. Ak máte problémy so žlčníkom jedzte maslo z lieskových orieškov, existuje aj olej z lieskových orieškov, ktorý sa dá kúpiť v obchodoch zdravej výživy. Vhodné sú aj tekvicové jadrá a tekvicový olej na prostatu, maximálne 1 lyžica denne.

Osožné: arašidy nesolené, lieskové oriešky, tekvicové jadrá

Neutrálne: mandle, sezam, sezamová pasta (tahini), oriešky hikori a pekan, liči, slnečnicové jadrá, macadamiové orechy, mak ,orechy vlašské

Vyhýbajte sa: brazílske orechy, kešu, pistácia

 

Fazuľa a strukoviny

Pre ľudí s krvnou skupinou 0 sú strukoviny dobrým zdrojom bielkovín, ale niektorým druhom by sa mali vyhýbať. Sója je ich veľká priateľka. Dá sa konzumovať 1 šálka denne.

Osožné: fazuľa Aduke, Azuki, Pinto ,fazuľa čierna, zelená, sója červená, šošovica domáca, zelená červená

Neutrálne: fazuľa zelená s dlhým strukom, fazuľa biela, bôb, hrášok zelený

Nevhodné: fazuľa medená, fazuľa siata, fazuľa lima (mesačná ), fazuľa červená, fazuľa tamarind

 

Obilniny

Konzumujte radšej celozrnné obilniny. Vhodné je aj proso, sójová múka, kukuričná múka, ovos. Mala by sa obmedziť konzumácia pšenice, pretože stimuluje tvorbu hlienu. Má kyselinotvorný vplyv, ktorý je potrebné kompenzovať jedením potravín zásadotvorných. Dá sa konzumovať 1 – 2 x denne 1 šálka.

Osožné: amarant, pohánka, pohánková kaša

Neutrálne: jačmeň, kururičné vločky, kukuričná múka, ryža, proso, ovsené vločky, ovsená muka, otruby z ryže, pšenica špaldová

Nevhodné: sedemzrná obilnina, pšeničné klíčky, otruby z pšenice

 

Chlieb a pečivo

Ak majú ľudia s krvnou skupinou A problémy s obezitou alebo zvýšenú hlienotvorbu, nemali by konzumovať jedlá z celozrnnej múky. Alternatívou je sója alebo ryžová múka. Chlieb z pšeničných klíčkov, ktorý je u nás v predajnej sieti, neobsahuje spravidla dostatočné množstvo pšeničných klíčkov, ale hlavne hladkú múku. Chlieb Essene a Ezekiel, v predajňach zdravej výživy je pripravený z pšeničných klíčkov, z ktorých je glutén odstránený. Doporučenné dávky sú 1 krajec alebo 1 ks pečiva denne.

Osožné: chlieb Essene, Ezekiel, ryžová torta, chlieb so sójovej múky, chlieb z pšeničných klíčkov

Neutrálne: 100% ražný chlieb, kukuričné pagáčiky, kváskový chlieb, pečivo z ovsených otrúb, chlieb zo špaldovej pšenice, bezlepkový chlieb, chlieb Wasa( druh suchárov), chlieb z nelúpanej ryže

Nevhodné: biele pečivo, biely chlieb, maces, mnohozrný chlieb, pečivo( koláče) z pšeničných otrúb, čajové pečivo

 

Zrná a cestoviny

Obsahujú značné množstvo rastlinných bielkovín. Obsahujú živiny, ktoré ľudia s krvnou skupinou A nemôžu prijať vo forme živočíšnych bielkovín. Doporučené je 1 šálka každý druhý deň.

Osožné: pohánková kaša, ovsená múka, ryžová múka, ražná múka, rezance Soba, cestoviny z artičoky

Neutrálne: Kus – kus, múka jačmenná, múka z pšenice bulgur, durum, múka z pšenice špalda, rezance a cestoviny zo špaldovej múky, grahamová múka, múka z pšeničných klíčkov, ryža natural, quinoa

Nevhodné: biela múka, hladká múka, cestoviny z pšeničnej krupice

 

Zelenina

Je zdrojom minerálov, enzýmov, antioxidantov. Väčšina je vhodná, ale napr. paprika dráždi citlivý žalúdok. Skupina A je citlivá na zemiaky, sladké zemiaky ( batáty ), kapustu a paradajky. Vynikajúce sú však mrkva, kel, tekvica, špenát, brokolica.  Používajte veľa cesnaku a cibule kvôli zvýšeniu imunity. Tofu je pilierom stravy. Najlepšie je pražené ochutené cesnakom, zázvorom a sójovou omáčkou. Doporučená je denne 1 šálka čerstvej alebo varenej denne a výrobky zo sóje aspoň raz do týždňa.

Osožné: artičoky, brokolica, cigória, cibuľa, petržlen, mrkva, karfiol, paštrnák, americký kel, púpava, cesnak, chren, kel, listy lucerny, tekvica, kaleráb, pór, hlávkový šalát, špenát, cukrová repa, Tempeh(indonézke jedlo zo sóje),Tofu

Neutrálne: špargľa, bambusové výhonky, cvikla, koriander, uhorky, fenikel, zelené šaláty, huby, hliva ustricová, oliva zelená, reďkovka, ružičkový kel, cuketa, avokádo, kukurica, horčica

Nevhodné: zemiaky(biele, červené sladké ( batáty )), paprika ( červená, zelená, žltá ), paradajky, čínska kapusta, červená kapusta, biela kapusta, baklažán, huby shiitake, oliva ( grécka, španielska)

 

Ovocie

Ľudia s krvnou skupinou A by mali jesť ovocie pravidelne každý deň.  Mali by uprednostňovať zásadité ovocie

 ( bobuľovité a slivky). Melóny sú síce zásadité, ale pre nich ťažko stráviteľné. Pomaranču sa radšej vyhnite, neprospievajú žalúdku.  Grapefruit, citrón  a ananás sú zase užitočné.  Banán vhodný nie je, nahraďte ho marhuľami a figami, ktoré tiež obsahujú draslík. Jedzte denne 1ks  alebo 100 – 150 g , najlepšie dopoludnia.

               Osožné: marhule, ostružiny, čerešne, figy čerstvé, sušené, grapefruit, citrón, ananás, čučoriedky, slivky  bystrické, mirabelky, slivky červené, slivky sušené, hrozienka

Neutrálne: jablká, čierne, červené ríbezlie, ďatle, baza čierna, egreš, hrozno všetky typy, limetky, melón červený, broskyne, hrušky, granátové jablká, maliny, star fruit (karambola), jahody, kiwi, nektarinky

Nevhodné: banány, kokosové orechy, mango, melón žltý, papaja, rebarbora, mandarínky

 

Zeleninové a ovocné šťavy

Ľudia s krvnou skupinou A by podľa možnosti mali každý svoj deň začať vypitím menšieho pohára limonády pripravenej z polovice citróna. Tento nápoj im pomôže znížiť množstvo hlienu, ktoré sa počas noci nahromadilo v ich lenivom tráviacom trakte.  Mali by konzumovať zásadotvorné šťavy.

Osožné: marhuľová, mrkvová, zelerová, višňová, grapefruitová, ananásová, slivková, citrónová šťava

Neutrálne: jablkový mušt, jablková šťava, kapustová z kyslej kapusty, uhorková, hroznová, čučoriedková

Nevhodné: pomarančová, mandarínková, paradajková

 

Koreniny

Správna kombinácia potravín efektívne podporí imunitný systém. Koreniny založené na sóji, napr. tamari, miso a sójová omáčka majú veľmi priaznivý účinok na ľudí s krvnou skupinou 0. Morské riasy a chaluhy sú výborným zdrojom jódu. Ocot sa neodporúča, lebo dráždi sliznicu žalúdka.  Čokoláda je pre krvnú skupinu A dovolená v malom množstve.

Osožné: jačmenný slad, Tamari(koncentrát sójovej omáčky), cesnak, Miso(kvasená sójová omáčka), sójová omáčka, čierna melasa s obsahom železa (blackstrap)

Neutrálne: Kukuričný škrob,  kukuričný sirup, nové korenie, aníz, bazalka, bobkový list, karmadon, svätojánsky chlieb, pažítka, čokoláda, škorica, klinčeky, koriander, agar, tatárska omáčka, rasca, kari korenie, kôpor, med, chren, sušené morské riasy, javorový sirup, majoránka, horčicové semená, muškátový orech, oregáno, paprika, petržlen, rozmarín, šafran, šalvia, soľ, tamarind, manioka, estragón, tymián( materina dúška), kurkuma, vanilka, mäta pieporná

Nevhodné: kapari, želatína, čierne korenie mleté, kayenské korenie, štipľavá paprika, ocot

 

Prísady

Horčica je jedinou prísadou, ktorá má pre ľudí s krvnou skupinou A priaznivý účinok. Môžete jesť malé množstvá džemu, šalátové dresingy, s nízkym obsahom tuku a občas marinované jedlá, ale nie vo veľkom množstve, lebo dráždia žalúdok. Aj kečup by ste mali vynechať, lebo paradajky a ocot sú ťažko stráviteľné.

Osožné: horčica

Neutrálne: džem z odporúčaných druhov ovocia,  želé z odporúčaných typov ovocia, šalátové dressingy  s nízkym obsahom tuku.

Nevhodné: kečup, majonéza, worčesterská omáčka

 

Bylinkové čaje

Ľudia s krvnou skupinou A majú lenivší imunitný systém. Hloh posilňuje funkciu srdca, lucerna, lopúch a echinacea podporujú činnosť imunitného systému, zelený čaj je antioxidant, zázvor zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny, proti stresu je výborný rumanček a valeriána.

Osožné: lucerna, aloe, lopúch, rumanček pravý, echinacea, senovka grécka, zázvor, zelený čaj, hloh, Benedikt lekársky, šípky, ľubovník bodkovaný, kôra brestu, valeriána

Neutrálne: podbeľ liečivý, púpava lekárska, baza, zemežlč, mäta záhradná, jahodové listy, materina dúška, chmeľ, sladké drievko, lipa, moruša, divozel, petržlen, breza biela, dubová kôra, mäta pieporná, listy z malín, šalvia lekárska, senna, bedrovník, železník lekársky, myší chvost

Nevhodné: kayenské korenie, rebarbora, šťavel obyčajný

 

Nápoje

Červené víno je pre ľudí s krvnou skupinou a veľmi dobré vďaka účinkom na srdce a cievy. Niekedy má priaznivý účinok aj káva. Zvyšuje množstvo žalúdočnej kyseliny a obsahuje podobné enzýmy ako sója.  Je dobré striedať kávu a zelený čaj.

Osožné: káva, káva bez kofeínu, zelený čaj, červené víno

Neutrálne: biele víno

Nevhodné: destiláty, pivo, sóda, šumivé nápoje, diétne osviežujúce nápoje, čierny čaj, čierny čaj bez kofeínu.

 

Doplnky stravy

 

Poskytujú zvýšenú obranu tam, kde ju potrebujete. Ľudia s krvnou skupinou A sa majú sústrediť na suplementáciu v oblasti: -      posilnenie imunitného systému

  • dodávka antioxidantov s protirakovinovým účinkom.
  • predchádzanie infekciám
  • posilnenie činnosti srdca

      

OsožnéVitamíny skupiny B  najmä vitamín B12 , jeho nedostatok môže vyvolať okrem málokrvnosti aj neurologické poruchy a slabosť srdca. Vhodný je aj vitamín B3 niacín na zníženie cholesterolu. Potraviny s vysokým obsahom vitamínov B celozrnné  výrobky z obilnín, sójová omáčka, Miso( pasta zo sójových bôbov ), Tempeh, ryby, vajíčka  

Vitamín C  pôsobí ako antioxidant a blokuje aj účinok nitridov, ktoré vznikajú pri údení a solení mäsa. Ľudia krvnej skupiny A by sa mali vyhýbať údeným a soleným výrobkom. Vitamín C obsahuje ovocie a zelenina najmä bobuľovité ovocie, čerešne ,citrón, grapefruit, ananás, brokolica.

Vitamín E. Má obranný účinok proti rakovine a srdcovým chorobám. Potraviny, ktoré obsahujú vitamín E – rastlinné oleje( arašídový, avelánový,cédrový,  čerešňový, feniklový, hroznový, chia olej, jojobový, konopný, lopúchový, marhuľový, mrkvový, olej z kukuričných klíčkov, olej z pšeničných klíčkov, olej zo semien bazy čiernej, šípkový olej,olej z lieskových orieškov) ), celozrnné prípravky z obilnín, arašídy, zelená listová zelenina

Vápnik- obsahujú oleje( mandľový, makový, olej z vlašských orechov, lieskových orechov), jogurt, sójové mlieko, vajíčka, kozie mlieko, losos, sardinky, brokolica, špenát

Železo – najviac železa je v červenom mäsa, takže ľudia s krvnou skupinou A trpia nedostatkom železa. Železo obsahujú celozrnné prípravky z obilnín, fazuľa, figy, čierna melasa, riasa chlorella

Hloh obyčajný – posilňuje srdce, znižuje krvný tlak, zvyšuje pružnosť ciev, rozpúšťa aterosklerotické plaky, sú dostupné ako prírodné liečivá, tinktúry.

Kvercetín - Je to bioflavonoid, ktotý obsahuje napríklad cibuľa, cesnak, veľmi silný antioxidant  100x silnejší ako vitamín E, je súčasťou boja proti rakovine.

Pestrec mariánsky – detoxikuje pečeň, má silné  antioxidačné účinky. Existuje aj vo forme oleja. Dá sa kúpiť v obchodoch zdravej výživy.

Bromelaín (ananásové enzýmy), pomáhajú pri trávení bielkovín

Probiotické doplnky-  dobré baktérie na trávenie

Nevhodné: Vitamín A – zdroje bohaté na betakarotén, ktorý nie je nebezpečný, vajíčka, žltý melón, mrkva, špenát, brokolica

 

Plán cvičenia

 

Žijeme pod chronickým, nepretržitým stresom. Ten môže spôsobiť  50 – 80 % všetkých ochorení. Má neblahý vplyv na imunitný systém. Je potrebné naučiť sa ho odbúrať.

Ľudia s krvnou skupinou A reagujú na stres adrenalínom, ktorý vedie k strachu, podráždenosti a hyperaktivite. Stresové signály sa dostavia do imunitného systému a oslabia ho. Zvýšená citlivosť nervovej sústavy spôsobuje oslabenie protilátkovej obrany. Organizmus je príliš vyčerpaný , aby bojoval proti baktériám a vírusom. Ak ľudia s krvnou skupinou A žijú dlho v strese, môžu sa u nich prejaviť  srdcové ochorenia a rôzne druhy rakoviny. Preto je veľmi potrebné vedieť odbúrať stres cvičeniami, ktoré upokojujú a pomáhajú sústrediť sa. Vhodné sú taj-chi, golf, rýchla chôdza, plávanie, tanec, joga, strečing. Cvičiť je potrebné pravidelne 3-4 x do týždňa  30- 60 minút.

 

Osobnosť.

Pôvodní ľudia s krvnou skupinou A museli byť poctivý, poriadkumilovní, schopní rešpektovať zákony, a museli mať určitú dávku sebakontroly. Bez schopnosti rešpektovať iných nemôže fungovať žiaden kolektív, hustota obyvateľstva sa zväčšila a ľudia museli  znášať stresy spojené s preľudneným prostredím. Ranní ľudia patriaci ku krvnej skupine A museli byť rozumní, citliví a veľmi inteligentní. To platí pre nich aj teraz. Sú energickí, vynaliezaví, nároční perfekcionalisti, citliví, kooperatívní, tvoriví.  Sú však menej schopní zastávať vedúce pozície, pri ktorých by museli stále odolávať psychickému stresu. Len čo sa stres vystupňuje, prevládne nad nimi úzkosť, stávajú sa paranoickými a berú všetko príliš osobne.


Stravovanie pre krvnú skupinu B

KRVNÁ SKUPINA B

KOČOVNÍK, vyrovnaný, flexibilný, tvorivý

Silné stránky: silný imunitný systém, univerzálne sa prispôsobí zmenám potravy  a prostredia , vyrovnaný nervový systém

Slabé stránky: nemá prirodzené slabé stránky, ale nerovnováha spôsobuje sklon k autoimunitným pochodom a infekciám zriedkavými vírusmi

Zdravotné riziká: diabetes mellitus I.druhu, chronický únavový syndróm, autoimunitné poruchy Lou Gehrigova choroba, lupus, sclerosis multiplex

Dietetický profil: vyrovnaný všežravec, mäso (nie kurča), mliečne produkty, obilniny, fazuľa, strukoviny, zelenina, ovocie

Kľúč k chudnutiu: vyhnúť sa kukurici, šošovici, arašidom, sezamovým semienkam, raži. Pomáhajú zelenina, vajcia, divina, pečeň, sladké drievko, čaj

Doplnky: magnézium, sladké drievko, ginkgo, lecitín

Plán cvičenia: mierna fyzická záťaž s duševnou rovnováhou ako: turistika, cyklistka, tenis, plávanie, tanec

Pri dodržaní rovnováhy medzi fyzickou a duševnou prácou zostáva štíhly a silný.

Je protikladom krvnej skupiny A. Ľudia s krvnou skupinou B sú „ chameleóni“. V evolučnom vývoji stelesňujú určitý druh ušľachtilej jemnosti – snahu spájať rozličných ľudí  a rozličné kultúry. Títo životaschopní a pohotoví ľudia dokážu odolať mnohým ťažkým ochoreniam ako sú srdcové choroby i rakovina. Strava pre týchto ľudí je veľmi vyvážená a má vysokú výživovú hodnotu.

 

Jedlá podporujúce priberanie na váhe

Kukurica: znižuje efektívnosť inzulínu, spomaľuje metabolizmus

Šošovica: inhibuje resorbciu živín, spomaľuje metabolizmus

Arašidy: znižujú efektívnosť metabolizmu, inhibujú činnosť pečene,

Sezamové semená: znižujú efektívnosť metabolizmu

Pohánka: inhibuje trávenie, znižuje efektívnosť metabolizmu

Pšenica: spomaľuje trávenie a metabolizmus  energie živín sa mení na tuk, inhibuje činnosť inzulínu

 

Jedlá podporujúce chudnutie

Listová zelenina: podporujú efektívny metabolizmus

Mäso, vajíčka a mliečne výrobky: podporujú efektívny metabolizmus

Pečeň: podporuje efektívny metabolizmus

Čaj zo sladkého drievka: chráni pred hypoglykémiou

 

Osožné, neutrálne, nevhodné potraviny

Osožné potraviny sú pre vás liekom, neutrálne potravou a nevhodné jedom. Mali by ste preferovať osožné potraviny pred neutrálnymi a obmedzovať až podľa možnosti vylúčiť nevhodné potraviny, ktoré obsahujú pre vás škodlivé lektíny, ktoré môžu  vyvolať zápaly sliznice, čo sa môže podobať alergii na jedlo.

 

Mäso a hydina

Okolo 100 g každý deň.

Ak ste vyčerpaní a trpíte autoimunitnými ochoreniami, mali by ste namiesto hovädzieho  a morčacieho mäsa konzumovať viac baraniny, ovčieho mäsa, alebo zajačiny. Kuracina je pre nich nevhodná, radšej ju nahraďte morčacím mäsom.

Osožné: baranie, jahňacie, králičie mäso, divina

Neutrálnehovädzie, teľacie, bizónie mäso, bažant, moriak, pečeň

Nevhodné: bravčové mäso, slanina ,šunka, kuracina, kačacina, husacina, , jarabica, prepelica, srdce

 

Morské a sladkovodné živočíchy

120 – 180 g denne.

Pre ľudí s krvnou skupinou B sú veľmi užitočné morské ryby treska a losos. Rakom a ustriciam by sa však mali vyhýbať, sú pre nich ťažko stráviteľné.

Osožnélosos ,makrela, sardinky, šťuka malá, riečna, morská, treska, plotica, okúň, platesa obrovská, morský diabol, morský jazyk, mahimahi, jeseter, belica, alóza

Neutrálne: pstruh dúhový, kapor, sleď, tuniak, sleď, žralok, mečiar, hrebenatka, okúň, ostriež, kosatka, sépia, zubáč morský

Nevhodné: rak potočný, krab, slimák, ustrice, údený losos, úhor, sardela, žaby, barakuda, granát, chobotnica (kalmár), korytnačka, mušle, ostriež , ryba žltochvostá

 

Mliečne produkty, vajíčka

1 vajíčko denne, mliečne výrobky každý deň.

Jedine ľudia s touto krvnou skupinou môžu konzumovať  všetky mliečne výrobky.

Osožné: nízkotučné mlieko alebo mlieko s 2% obsahom tuku, tvaroh, kozie mlieko, ovocný jogurt, mrazený jogurt, mozarella, syr feta, kozí syr, kefír, ricotta( taliansky tvaroh)

Neutrálne: plnotučné mlieko, maslo, cmar, srvátka, sójový syr, sójové mlieko, syr brie, camembert, Parmezán, Čedar, Eidam, Gouda, krémový syr

Nevhodné: zmrzlina, americký syr

 

Oleje a tuky

1 polievková lyžica každý druhý deň.

Osožné: olivový olej

Neutrálneľanový olej, olej z treščej pečene

Nevhodné: kukuričný olej, arašidový olej, sezamový olej, slnečnicový olej, šafranový olej, olej canola

 

Orechy a semená

1 polievková lyžica  každý druhý deň.

Väčšina semien sa pre ľudí s krvnou skupinou B neodporúča.

Neutrálne: mandle, brazílske orechy, gaštany, pekanove orechy, macadamiové orechy, vlašské orechy

Nevhodné: arašidy, kešu, lieskové orechy, pistácie, mak, tekvicové semená, sezamové semená, sezamové maslo (tahini), slnečnicové semená

 

Fazuľa a strukoviny

Osožné: fazuľa siata,fazuľa mesačná (limská),fazuľa suchá, sója červená

Neutrálne: Fazuľa( zelená, severská, jicama, červená), fazuľa zelená s dlhým strukom, fazuľa biela, bôb, fazuľa (medená, tamarind), zelený hrášok

Nevhodné: fazuľa( aduke, azuki, čierna, pinto), šošovica ( domáca, zelená, červená )

 

Obilniny

Ľudia s krvnou skupinou B by sa mali vyhýbať pšenici, raži, kukurici, pohánke. Ryža a ovos sú dobrou voľbou. pšenica špalda má priaznivé účinky.

Osožné: proso, ovsené otruby, otruby z ryže, pšenica špaldová

Neutrálne: ryža

Nevhodné: amarant, jačmeň, pohánka, pohánková kaša, kukuričné vločky, kukuričná múka, raž, otruby z pšenice, pšeničné klíčky, obilnina sedemzrná

 

Chlieb a pečivo

1 krajec alebo 1 kus denne.

Osožné: chlieb z nelúpanej ryže, chlieb Essene, Ezekiel, chlieb Wasa, ryžová torta

Neutrálne: bezlepkový chlieb, chlieb z špaldovej pšenice, kváskový chlieb, pečivo z ovsených otrúb, chlieb zo sójovej múky, čierny ovsený chlieb

Nevhodné: pšeničné bagety, kukuričné pečivo, 100% ražný chlieb, mnohozrný chlieb, pečivo z pšeničných otrúb

 

Zrná a cestoviny

Osožné: ovsená múka, ryžová múka

Neutrálne: múka zo špaldovej pšenice, grahamová múka, quinoa, ryža (hnedá, biela, basmati ), špenátová cestovina

Nevhodnépohánková kaša, kus-kus, jačmenná múka, ražná múka, pšeničná múka, bulgur, rezance Soba, ryža natural, pšeničná múka, múka z pšenice durum

 

Zelenina

Zeleninu by ste mali jesť denne 200-400 g. Je potrebné vynechať paradajky, lebo dráždia žalúdočnú sliznicu. Ďalej je potrebné vynechať kukuricu, brzdí metabolizmus, olivy môžu vyvolať alergie. Mali by ste konzumovať veľa listovej zeleniny, má antivírusové účinky. Ríša zeleniny je kráľovstvom skupiny B. Na rozdiel od iných skupín môžu pokojne konzumovať zemiaky, kapustu, huby, koreňovú zeleninu...

Osožnécvikla(červená repa), brokolica, petržlen, paštrnák, americký kel, kel, zemiaky, zemiaky sladké ( batáty ), mrkva, paprika ( zelená, červená, žltá ), čínska kapusta, biela kapusta, karfiol, baklažán, horčica, ružičkový kel, hríby shiitake

Neutrálne: cibuľa ( žltá, zelená, orešec ), cigória, púpava, cesnak, chren, kaleráb, hlávkový šalát, všetky typy zelených šalátov, zemiaky ( biele,  červené ),  špenát,  biela reďkovka, špargľa, bambusové výhonky, čínska biela kapusta (bok choy), zeler, uhorky, kôpor, fenikel, zázvor, hríby, hliva ustricová, radicchio, hrášok, cuketa, listy lucerny

Nevhodné: artičoka, tekvica, olivy zelené, reďkovka, Tempeh ( indonézke jedlo zo sóje), Tofu, paradajky, avokádo, kukurica, oliva čierna, grécka, španielska

 

Ovocie

Musíte sa vyhýbať iba málo druhov ovocia a aj tie sú exotické. Denne 1 kus alebo 100 - 150g.

Osožné: banány, čučoriedky, všetky druhy hrozna, papaja, ananás, všetky typy sliviek

Neutrálne: jablká, marhule, ostružiny, brusnice, čerešne, čierne ríbezle , červené ríbezle, ďatle, baza čierna, figy (sušené, čerstvé ), egreš, grapefruit, guáva, kiwi, citrón, zelený citrón (limetka ), mango, všetky typy melónov, nektarinky, mandarínky, pomaranče, broskyne, hrušky, sušené slivky, maliny, , hrozienka, maliny, jahody

Nevhodné: kosový orech, granátové jablká, rebarbora, carambola (starfruit )

 

Zeleninové a ovocné šťavy

Veľmi vhodný je nápoj – koktail s membrán – fluidizujúcim účinkom  zložený z 1 polievkovej lyžice ľanového oleja, 1 polievkovej lyžice granulátu lecitínu, ½  dl ovocnej šťavy.  Granulát lecitínu si môžete kúpiť v predajňach zdravej výživy. Ovocnú a zeleninové šťavy je možné piť denne.

Osožnékapusta, čučoriedky, hrozno, papaja, ananás

Neutrálne: jablko, jablkový mušt (cider), marhule, mrkva, višne,uhorky, grapefruit, pomaranče, zeler, slivky

Nevhodné: paradajky

 

Koreniny

Najlepšie sú ostré koreniny ako zázvor, chren, kari, kayenské korenie. Kukuričný škrob, kukuričný sirup, škorica dráždia žalúdočnú sliznicu. Biely, hnedý cukor, med, melasa majú neutrálny účinok. Čokoládu môžete jesť v malých dávkach.

Osožné: kayenské korenie, kari korenie, zázvor, chren, petržlen

Neutrálne: agar, aníz, bobkový list, kôpor, chaluha morská, cesnak, med, javorový sirup, majoránka, mäta pieporná, Miso( kvasená polievka zo sóje), melasa, horčicové semená, muškátový orech, oregano, paprika červená, čierne korenie celé, sójová omáčka, kapari, rasca, kardamom, svätojánsky chlieb, estragón, rozmarín, šafran, šalvia, soľ, pažítka, čokoláda, klinčeky, koriander, tatárska omáčka, rasca, cukor, tamarind, oregáno, tymián ( materina dúška ), kurkuma, vanilka, ocot všetkých typov

Nevhodné: Nové korenie, jačmenný slad, škorica, kukuričný škrob, želatína, čierne korenie mleté, biele korenie, kukuričný sirup, manioka

 

Prísady

Ľudia s krvnou skupinou B môžu okrem kečupu konzumovať všetky známe prísady, ale zdravý rozum hovorí, že jedlá ktoré nemajú skutočne priaznivý účinok sa oplatí konzumovať iba v obmedzenom množstve.

 

Bylinkové čaje

Odvar zo zázvoru sa u ľudí s krvnou skupinou B  používa na povzbudenie tráviaceho traktu, mäta na jeho upokojenie. Ženšen na nervovú sústavu pôsobí stimulačne – piť ráno. Sladké drievko má protivírusový účinok, pôsobí pri syndróme chronickej únavy.

 

Osožné: zelený čaj

Neutrálne: pivo, káva, káva bez kofeínu, čierny čaj, červené víno, biele víno

Nevhodné: destiláty, sóda, šumivé nápoje, diétne osviežujúce nápoje

 

Doplnky stravy

Horčík –je dôležitý pre efektívny metabolizmus sacharidov. Nedostatok horčíka môže mať za následok zvýšenú únavu, depresiu, poruchy nervovej sústavy .Hrozí nebezpečenstvo vírusových infekcií, lebo sa zníži imunita. Mali by ste uvažovať o dávke 300 -  500 mg denne. Doplnenie horčíka môžu byť  užitočné u detí, ktoré často trpia ekzémami.

Najvhodnejšie potraviny bohaté na horčík ( magnézium ) – všetky odporúčané druhy listovej zeleniny, obilniny, strukoviny.

Sladké drievko: používa sa na liečenie žalúdočných vredov, proti vírusom herpesu (oparu), pri liečbe syndrómu chronickej únavy, proti hypoglykémii  (u zdravých ľudí, nie u diabetikov). Pozor na vysoké dávky, môžu spôsobiť zadržiavanie sodíka , zvýšiť krvný tlak.

Sladovku používame ako prostriedok proti kašľu a zachrípnutí, ďalej pri ochorení obličkových kamienkov, pri dne, reumatizme a ako prísadu k preháňacím zmesiam. V súčasnej dobe sa využívajú jej extrakty pri žalúdočných vredoch. Extrakt sladkého drievka (pri miestnom použití) má špeciálne protizápalové účinky, podobné účinkom glukokortikoidov, hormónov kôry nadobličiek. Zahustený extrakt zo sladkého drievka je známy pod ľudovým názvom pendrek a je obľúbenou pochúťkou.

Bylinka podporujúca vykašliavanie, pôsobí tiež ako mierne preháňadlo, vhodná pri žalúdočných vredoch a vredoch dvanástnika. Pijeme nálev z 1 kávovej lyžičky na šálku a to 2x až 3x denne.

Táto bylina je známa tiež pod názvami lekorica, lékorica, lekorica hladkoplodá, lékorica sladká, likorica, sladič drevo, sladké drevo, sladké drievko, sladké drievko hladkoplodé, sladký koreň alebo sladovka hladkoplodá.

Bromelaín: je enzým z ananásu, zlepšuje trávenie

Ženšen sibírsky: zvyšuje rýchlosť a presnosť pohybov

Ginkgo biloba: stimuluje mozgové funkcie

Lecitín: je dôležitý pre činnosť mozgu a metabolizmus tukov. Znižuje cholesterol v krvi, čistí stenu ciev, posilňuje srdce. Používajte membrán-fluidizujúci koktail zložený z 1 polievkovej lyžice ľanového oleja, 1 polievkovej lyžice granulátu lecitínu, ½  dl ovocnej šťavy.  Granulát lecitínu si môžete kúpiť v predajniach zdravej výživy.

 

Cvičenie

Žijeme pod chronickým, nepretržitým stresom. Ten môže spôsobiť  50 – 80 % všetkých ochorení. Má neblahý vplyv na imunitný systém. Je potrebné naučiť sa ho odbúrať.

Ľuďom s krvnou skupinou B prospievajú cvičenia, ktoré nie je príliš fyzicky náročné, ale zase nie je úplne zamerané na duševnú relaxáciu. Vhodné sú napríklad turistika, cykloturistika, bojové športy, ktoré nie sú príliš agresívne, tenis, aerobik, plávanie, rekreačný beh, rýchla chôdza, joga. Najefektívnejšou formou tréningu je intenzívny fyzický tréning  3x do týždňa a relaxačné cvičenie  2x do týždňa v trvaní 30 – 60 minút( každé z cvičení ).

 

Osobnosť

Biologicky sú ľudia skupiny B pružnejší ako nulky, áčka alebo ľudia skupina AB. Sú menej náchylný na choroby ako ostatní, žijú harmonicky, pracujú, cvičia a stravujú sa vyvážene – sú príkladom schopnosti prežiť. Sú schopní zohľadniť hľadisko ostatných, je pre nich charakteristická empatia. Žijú v súlade mysle, duše a tela, harmonická energia je charakteristická pre ich konanie. Ľudia skupiny B z viacerých hľadísk žijú v „najlepšom možnom svete“. Majú v sebe prvky citlivej duševnej činnosti skupiny A , ako aj niečo z agresivity nuliek. Najlepšie sa prispôsobujú iným typom osobností, lebo sú menej náchylní na útok a konfrontáciu. Sú to voľnomyšlienkárski, pružní, tvoriví, originálni, subjektívni organizátori.


Stravovanie pre krvnú skupinu AB

KRVNÁ SKUPINA AB

ZÁHADA, výnimočný, charizmatický, tajomný

Silné stránky: prispôsobený moderným podmienkam, vysoko tolerantný imunitný systém, spája v sebe pozitívne znaky skupiny A aj B

Slabé stránky: citlivý tráviaci trakt, tendencia priveľkej tolerancie imunitného systému dovoľuje mikrobiálnu inváziu, reaguje negatívne na podobné podmienky ako skupina A alebo B

Zdravotné riziká: srdcové ochorenia, rakovina, anémia

Dietetický profil: zmiešaná striedma strava, mäso, morské jedlá, mliečne jedlá, tofu, fazuľa, strukoviny, obilniny, zelenina, ovocie

Kľúč k chudnutiu: vyhnúť sa červenému mäsu, obličkovej fazuli, semenám, kukurici, raži.  Pomáhajú: tofu, ryby a iné vodné živočíchy, mliečne produkty, zelenina, morské riasy, ananás

Doplnky: vitamín C, hloh, echinacea, valeriána, kvercetín,  pestrec mariánsky

Plán cvičenia: upokojujúce cvičenia na koncentráciu ako: joga, taj – chi, kombinovať s miernou fyzickou záťažou ako : turistika, cyklistika, tenis, plávanie

 

Krvná skupina AB je univerzálny príjemca. V prípade nutnosti môže dostať krv od hociktorej krvnej skupiny, ale darovať iba skupine AB.

Je fúziou 2 krvných skupín. Ľudia s krvnou skupinou AB sú často silnejší a aktívnejší  než ľudia skupiny A so sedavým spôsobom života. Geneticky sú naprogramovaní  na konzumáciu mäsa, ale nemajú potrebné množstvo žalúdočnej kyseliny na jeho efektívne spracovanie. Živiny z mäsa, ktoré zjedia, sa nakoniec uložia vo forme tukov. V záujme chudnutia je potrebné obmedziť konzumáciu mäsa, jesť ho len v malom množstve a doplniť stravu zeleninou a tofu. Nevhodné je konzumovať fazuľu obyčajnú, fazuľu limskú(mesačnú), kukuricu, pohánku, sezam, všetky jedlá pripravené z pšenice. Na druhej strane, však môžu jesť šošovicu aj lieskové oriešky , ako ľudia s krvnou skupinou A.

 

Jedlá podporujúce priberanie na váhe

Červené mäso – ťažko stráviteľné, zvyšuje zásoby tuku, zvyšuje tvorbu jedovatých látok

Fazuľa siata – ruší činnosť tráviacich enzýmov, pomaly sa metabolizuje

Fazuľa mesačná (limská) – ruší činnosť tráviacich enzýmov, pomaly sa metabolizuje

Kukurica , pohánka – znižuje efektívnosť inzulínu

Pšenica – spomaľuje trávenie a metabolizmus, energia živín sa mení na tuk, inhibuje činnosť inzulínu

 

Jedlá podporujúce chudnutie

Tofu, morské ryby – podporujú efektívny metabolizmus

Mliečne výrobky – zvyšujú produkciu inzulínu

Listová zelenina – zlepšuje efektívny metabolizmus

Morské chaluhy – zvyšujú produkciu inzulínu

Ananás – pomáha pri trávení, zvyšuje využívanie energie, zvyšuje motilitu čriev.

 

Morské riasy s obsahom jódu na trhu: chlorella, KELP, KOMBU,ARAME, chaluha bublinkatá

 

OSOŽNÉ, NEUTRÁLNE, NEVHODNÉ POTRAVINY

 

Osožné potraviny sú pre vás liekom, neutrálne potravou a nevhodné jedom. Mali by ste preferovať osožné potraviny pred neutrálnymi a obmedzovať až podľa možnosti vylúčiť nevhodné potraviny, ktoré obsahujú pre vás škodlivé lektíny, ktoré môžu  vyvolať zápaly sliznice, čo sa môže podobať alergii na jedlo.

 

Mäso a hydina

Podobne ako skupina A neprodukujú dostatočné množstvo žalúdočnej kyseliny na efektívne strávenie väčšieho množstva mäsa. Potrebujú živočíšne bielkoviny, najmä baranie, jahňacie, zajačie, morčacie mäso namiesto hovädzieho mäsa. Je potrebné vyhýbať sa kuraciemu mäsu, ako krvná skupina B a nekonzumovať údené a marinované mäso, ktoré dráždi žalúdok. Mäso je možné konzumovať 1 – 3 x do týždňa v menších porciách.

 

Osožné: jahňacie mäso, baranie mäso, králik, moriak

Neutrálne: pečeň, bažant

Nevhodné: hovädzie mäso, bravčové mäso, teľacie mäso, kuracina, kačacina, jarabica, prepelica, divina, bizónie mäso, slanina, šunka, srdce

 

Morské a sladkovodné živočíchy

Sú výborným zdrojom živočíšnych bielkovín pre ľudí s krvnou skupinou AB. Ryby by mali byť na jedálničku denne.

Ak sa v rodine vyskytla rakovina prsníka, pridajte do jedálneho lístka slimáky.

Osožné: losos, makrela, pstruh, sardinky, šťuka, treska, tuniak, slimák, kosatka, morský diabol, okúň, okúnik severský, mahimahi, jeseter, belica, alóza

Neutrálne: kapor, sleď čerstvý, plotica, zubáč morský, žralok, sépia, ostriež strieborný, mušle, morské ucho, kaviár, hrebenatka, mečiar

Nevhodné: garnát, chobotnica(kalmar), sardela, sleď marinovaný, treska škvrnitá, úhor, ustrice, žaby, rak potočný, krab, platesa obrovská, ostriež modrý, morský, pestrý, ryba žltochvostá,  korytnačka, morský jazyk, vyza, barakuda

 

Mliečne produkty a vajíčka

Najľahšie stráviteľné mliečne produkty sú pripravené mliečnym kvasením pomocou kultúr (kefír, jogurt ), majú na ľudí s krvnou skupinou AB priaznivý účinok. Ak sa objaví zvýšené množstvo hlienu, respiračné problémy, zápaly prínosových dutín, infekcie stredného ucha, v strave by ste mali mliečne výrobky zredukovať. Vajíčka sú vhodné, ale obsahujú veľa cholesterolu  a ľudia skupiny AB sú náchylní na srdcovo-cievne ochorenie.  Pri jednom žĺtku by ste mali zjesť 2 bielka.

Osožné: tvaroh ricotta ( taliansky syr s nízkym obsahom tuku), feta ,farmársky syr, kozí syr, kozie mlieko, kefír, mozarella, jogurt

Neutrálne: nízkotučné mlieko, srvátka, cmar, sójový syr(Tofu), sójové mlieko, syr(Eidam, Ementál, Gouda), Švajčiarsky syr, roztierateľný syr, tavený syr

Nevhodné: plnotučné mlieko, maslo, Americký syr, Modrý syr, syr ( Brie, Camembert, Parmezán), zmrzlina

 

Oleje a tuky

Ľudia s krvnou skupinou AB by mali živočíšne tuky, stužené rastlinné tuky a iné rastlinné oleje nahradiť olivovým olejom, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Stačí 1 lyžica denne.

Osožné: olivový olej

Neutrálne: olej canola, ľanový, arašídový olej,  olej z pečene tresky

Nevhodné: kukuričný olej, sezamový olej, šafránový olej, olej zo semien bavlny, slnečnicový olej

 

Orechy a semená

Jadrá a semená konzumovať opatrne. Stačí 1 lyžica denne.  Predstavujú dobrý zdroj bielkovín, ale obsahujú veľa tuku a rôzne lektíny, ktoré obmedzujú účinky inzulínu. Búrske oriešky (arašidy) posilňujú imunitný systém. Jesť maximálne 1 lyžicu denne.

Osožné: arašidy, arašidové maslo, vlašské orechy, lieskové orechy, maslo z lieskových orechov,

Neutrálne: mandle, mandľové maslo, kešu, oriešky hikori, pekan, macadamiove orechy, brazílske orechy, pistácie, zrnká liči ( litchii )

Nevhodné: sezam, sezamove maslo( Tahini ), slnečnicové semiačka,  maslo zo slnečnicových semiačok, mak

 

Fazuľa a strukoviny

Šošovica má pre ľudí skupiny AB protirakovinové účinky, hoci pre krvnú skupinu B sa neodporúča. Ale fazuľa obyčajná a limská( mesačná), ktorá spomaľuje produkciu inzulínu u ľudí skupiny A, má rovnaký účinok aj na ľudí so skupinou AB.

Osožné : fazuľa Pinto, fazuľa, bôb, sója červená, šošovica zelená

Neutrálne: fazuľa zelená, fazuľa zelená s dlhým strukom, fazuľa biela, fazuľa medená, fazuľa suchá biela, fazuľa tamarind, šošovica domáca, šošovica červená, hrach siaty, zelený hrášok, hrach červený

Nevhodné: fazuľa aduke, fazuľa azuki, fazuľa čierna, fazuľa mesačná (limská)

 

 

Obilniny

Konzumáciu pšenice sa neodporúča pri redukčnej diéte, pri astme, pretože podporuje zvýšenú produkciu hlienu. Ľudia s krvnou skupinou AB môžu konzumovať pšeničné klíčky a otruby raz do týždňa. Ovsená múčka, sójové vločky, proso, škrob, ryža, sójový granulát pôsobia priaznivo, ale potravín s obsahom pohánky a kukurice, by sa mali zdržať.

Osožné: proso, ovsené otruby, ovsená múka, pšenica špaldová, ryža, otruby z ryže

Neutrálne: amarant, jačmeň, raž, otruby z pšenice, pšeničné klíčky, obilnina sedemzrná

Nevhodné: pohánka, pohánková kaša, kukuričné vločky, kukuričná múka

 

Chlieb a pečivo

Odporúča sa 1 krajec chleba alebo 1 ks pečiva denne. Nedoporučuje sa chlieb a pečivo z hrubo mletej pšenice. Odporúča sa chlieb  z pšeničných klíčkov, kde gluténový lektín je rozložený počas klíčenia. Sú to chleby Essel, Ezekiel.

Osožné: chlieb z nelúpanej ryže, chlieb Essene, Ezekiel, Chlieb Wassa (druh suchárov ),  fin crisp (knäckebrot), ryžová torta, 100% ražný chlieb, chlieb zo sójovej múky

Neutrálne: bezlepkový chlieb, chlieb s vysokým obsahom bielkovín bez pšenice, pečivo z ovsených otrúb, chlieb z pšenice špaldovej, čierny ovsený chlieb, maces, mnohozrný chlieb, pšenica durum

Nevhodné: pečivo kukuričné

 

Zrná a cestoviny

Jedálny lístok by mal obsahovať viac ryže než cestovín. Vyhýbajte sa kukurici a pohánke. Uprednostňujte jedlá z ovsa a raže. Otruby a klíčky jedzte iba raz týždenne.

Osožné: ryža ( Basmati, hnedá, biela, natural), ovsená múka, ryžová múka, jačmenná múka, ražná múka,

Neutrálne: múka z pšenice špalda, múka z pšenice durum, grahamová múka, pšeničná múka, bulgur, quinoa, špenátové cestoviny

Nevhodné: pohánková kaša, cestoviny z artičoky, rezance soba

 

Zelenina

Mali by ste konzumovať zeleninu surovú alebo varenú a dusenú každý deň. Môžete jesť aj paradajky, ktoré nie sú vhodné pre iné krvné skupiny. Jedzte tofu, má protirakovinové účinky. Vyhýbajte sa kukurici a výrobkov z nej.

Osožné: cvikla, brokolica, petržlen paštrnák, americký kel, púpava, cesnak, kel, zemiaky sladké (batáty), zeler, uhorky, karfiol, baklažán, horčica, listy lucerny, Tempeh (indonézke jedlo zo sóje), Tofu, koreň jam

Neutrálne: cigória, cibuľa, chren, tekvica, kaleráb, pór, šalát hlávkový, špenát, biela reďkovka, špargľa, bambusové výhonky, čínska biela kapusta, rasca, mrkva, koriander, fenikel zázvor, šaláty zelené rôzne typy, huby,  hliva ustricová, oliva (zelená, grécka, španielska), zemiaky( biele, červené), paradajky, gaštany, cuketa, čínska kapusta, kapusta (červená biela), ružičkový kel

Nevhodné: artičoka domáca, jeruzalemská, paprika ( červená, zelená, žltá), reďkovka, avokádo, kukurica, huby shiitake, huby abalone, oliva čierna

 

Ovocie

Mali by ste uprednostňovať zásaditejšie druhy ovocia ako hrozno, slivky, maliny. Jesť denne 1 plod alebo 100 -150g najlepšie v dopoludňajších hodinách.

Pomaranču sa radšej vyhnite, neprospievajú žalúdku. Grapefruit, citrón a ananás sú zase užitočné. Banán vhodný nie je, nahraďte ho marhuľami a figami  a niektorými druhmi melónov, ktoré tiež obsahujú draslík.

Osožné: čerešne, čučoriedky, hrozno, ananás, slivky, egreš, grapefruit, kiwi, citrón,

Neutrálne: jablká, marhule, ostružiny, brusnice, čierne ríbezle, červené ríbezle, datle, baza čierna, figy ( čerstvé, sušené), limetky(zelené citróny), melóny, nektarinky, broskyne, hrušky, sušené slivky, hrozienka, maliny, jahody, mandarínky, papaja

Nevhodné: pomaranč, banán, kokosový orech, guáva, mango, granátové jablká, rebarbora, starfruit (carambola)

 

Zeleninové a ovocné šťavy

Ľudia s krvnou skupinou AB by mali každé ráno vypiť pohár teplej vody so šťavou vytlačenou z polovičky citróna, aby sa zbavili hlienu usadenému počas spánku. Po nej sa odporúča pohár zriedenej grapefruitovej šťavy alebo šťavy z papaje.

Osožné: višne, kapusta, mrkva, zeler, čučoriedky, hrozno, papaja

Neutrálne: jablko, jablkový mušt (cider ), marhule, uhorky, grapefruit, ananás, slivky, citrónová šťava, zeleninové šťavy z odporúčaných druhov

Nevhodné: pomaranč

 

Koreniny

Soľ by ste mali nahradiť morskou soľou alebo morskými chaluhami, majú priaznivý účinok na srdce a imunitný systém. Sójové mäso má veľmi dobré účinky. Paprike a octu sa vyhnite, namiesto toho použite šťavu z citróna s olejom a bylinkami. Používajte cesnak, je to posilňujúca látka a prírodné antibiotikum. Cukor a čokoládu používajte v obmedzenom množstve.

Osožné: kari, cesnak, chren, Miso( kvasená sójová polievka ), petržlen

Neutrálne: zázvor, agar, bazalka, bobkový list, kôpor, chaluha morská, med, javorový sirup, majoránka, mäta pieporná, melasa, horčicové semená, muškátové orechy, paprika červená, sójová omáčka, rasca, kardamom, svätojánsky chlieb, estragón, rozmarín, šafran, šalvia, soľ, pažítka, čokoláda, klinčeky, koriander, tatátrska omáčka, škorica, tamarind, oregáno, materina dúška( tymián ),kurkuma, vanilka

Nevhodné: aníz, čierne korenie(celé, mleté), biele, nové korenie, jačmenný slad, kukuričný škrob, želatína, jablčný ocot, balzamový ocot, vínny ocot, kapari, manioka, kayenské korenie

 

Prísady

Vzhľadom na možnú rakovinu žalúdka by sa ľudia s krvnou skupinou AB mali vyhýbať marinovaným prísadám. Nepoužívajte ani kečup, lebo obsahuje ocot.

 

Bylinkové čaje

Ľudia s krvnou skupinou AB by mali piť bylinkové čaje na posilnenie imunitného systému, prevenciu srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny. Lucerna, lopúch, rumanček echinacea - imunitný systém. Hloh, sladké drievko – srdcovocievne ochorenia, zelený čaj- imunita, púpava, koreň lopúcha, jahodové listy  pomáhajú pri vstrebávaní železa pri málokrvnosti.

Osožné: zázvor, šípky, rumanček pravý, hloh, listy malín, gingsen(ženšen), zelený čaj, lucerna, lopúch, echinacea, sladké drievko

Neutrálne: Kayenské korenie, púpava, petržlen, mäta pieporná, kôra brestu, baza, šalvia lekárska, materina dúška, valeriána lekárska, dubová kôra, breza biela, železník lekársky, ľubovník bodkovaný, jahodové listy, šťaveľ obyčajný

Nevhodné: senovka, chmeľ, lipa, divozel, aloe, podbeľ liečivý, zemežlč, ďatelina červenastá, rebarbora, senna, bedrovník

 

Nápoje

Červené víno je veľmi vhodné, má pozitívne účinky na kardio-vaskulárny systém. Jedna alebo dve šálky bežnej alebo bezkofeínovej kávy zvyšuje množstvo žalúdočnej kyseliny a obsahujú tie isté enzýmy ako sója. Najviac priaznivých účinkov má striedanie kávy a zeleného čaju.

 Osožné: káva, káva bez kofeínu, zelený čaj

Neutrálne: pivo, sóda, červené víno, biele víno

Nevhodné: destiláty, šumivé nápoje, diétne osviežujúce nápoje, čierny čaj

 

Doplnky stravy

Vitamín C – antioxidant môže blokovať účinky nitritov, ktoré vznikajú pri fajčení, údení a solení mäsových výrobkov.  Nitrity majú karcinogénny účinok  pre ľudí s nízkou koncentráciou žalúdočnej kyseliny. Denne užívať 2 – 4 dávky po 250 mg vitamínu C,  najlepšie zo šípok.

Najvhodnejšie potraviny s vitamínom C : bobuľovité ovocie, grapefruit, ananás, čerešne, citrón brokolica

                Hloh obyčajný – posilňuje srdce, znižuje krvný tlak, zvyšuje pružnosť ciev, rozpúšťa aterosklerotické plaky , je dostupné ako prírodné liečivá, tinktúry.

                Kvercetín - Je to bioflavonoid, ktorý obsahuje napríklad cibuľa,  veľmi silný antioxidant  100x  silnejší ako vitamín E, je súčasťou boja proti rakovine.

                 Pestrec mariánsky – detoxikuje pečeň, pankreas, žlčník. Existuje aj vo forme oleja.

   Bromelaín (ananásové enzýmy), pomáhajú pri trávení bielkovín

   Echinacea – proti rakovinová ochrana imunitného systému

   Valeriána – boj proti stresu

 

Cvičenie

Žijeme pod chronickým, nepretržitým stresom. Ten môže spôsobiť  50 – 80 % všetkých ochorení. Má neblahý vplyv na imunitný systém. Je potrebné naučiť sa ho odbúrať.

Ľudia s krvnou skupinou AB reagujú na stres adrenalínom, ktorý vedie k strachu, podráždenosti a hyperaktivite. Stresové signály sa dostavia do imunitného systému a oslabia ho. Zvýšená citlivosť nervovej sústavy spôsobuje oslabenie protilátkovej obrany. Organizmus je príliš vyčerpaný , aby bojoval proti baktériám a vírusom. Ak ľudia s krvnou skupinou AB  žijú dlho v strese, môžu sa u nich prejaviť  srdcové ochorenia a rôzne druhy rakoviny. Preto je veľmi potrebné vedieť odbúrať stres cvičeniami, ktoré upokojujú a pomáhajú sústrediť sa. Vhodné sú taj-chi, golf, rýchla chôdza, bicyklovanie, plávanie, tanec, joga, strečing. Cvičiť je potrebné pravidelne 3-4 x do týždňa  30- 60 minút.

 

Osobnosť

Ľudia s krvnou skupinou AB sú zmesou citlivých a ostrých ľudí skupiny A vyrovnanejších a sústredenejších ľudí skupiny B. Výsledkom je duchovne bohatá a viacvrstvová povaha, ktorá vo všetkých oblastiach života koná tak, že sa  pritom vôbec neobáva následkov. Má veľmi slabý imunitný systém. Sú obľúbení, čakajú vás s otvorenou náručou, nehnevajú sa , ak im spôsobíte sklamanie a v každej situácii a na každú otázku odpovedajú čo najviac diplomaticky. Mnohí liečitelia a duchovní učitelia patria ku krvnej skupine AB. Sú emotívni, vášniví, priateľskí, dôverčiví, empatickí. Sú to výnimočné osobnosti.


Stravovanie pre krvnú skupinu 0

KRVNÁ  SKUPINA  0

LOVEC, silný, sebaistý vodca.

Silné stránky:  odolný tráviaci trakt, silný imunitný systém, prirodzené obranné mechanizmy proti  infekcii, systém stavaný pre efektívny metabolizmus a zachovanie živín.

Slabé stránky:  intolerantný voči novým potravinovým podmienkam prostredia, imunitný systém môže byť príliš aktívny a napádať seba samého.

Zdravotné riziká: poruchy zrážania krvi, zápalové ochorenia - artritída, nízka produkcia hormónov štítnej žľazy, vredy, alergie.

Dietetický profil:  

Vysokoproteínový konzument mäsa   

Mäso, ryby, ovocie, zelenina

Obmedzene: obilniny, fazuľa, strukoviny   

 

Kľúč k chudnutiu:  vyhnúť sa obiliu, kukurici, rôznym druhom fazule, šošovici, letnej  kapuste, ružičkovému kelu, karfiolu, listu horčice.   

Pomáhajú:  morské riasy, ryby a iné vodné živočíchy, soľ, pečeň, červené mäso, zimná kapusta, špenát, brokolica

Doplnky:  vitamín B, vitamín K, vápnik, jód, sladké drievko, morské riasy

Plán cvičenia: Intenzívne fyzické cvičenie ako  aerobik, bojové umenia, kontaktné športy, beh.      

Krvná skupina 0 je univerzálny darca.  v prípade nutnosti môže darovať krv hociktorej krvnej skupine, ale môže ju dostať iba od krvnej skupiny 0.  

Ľuďom krvnej skupiny  0 sa darí, ak intenzívne cvičia a majú dostatok živočíšnych bielkovín. Úspech diéty  podľa krvnej skupiny 0 závisí na využití chudého mäsa bez chemikálií, na hydine a mäse z rýb. V minulosti to bol lovec, ktorý sa živil ulovenou korisťou, ktorú musel dohoniť. Chudnutie u ľudí s krvnou skupinou o sa najľahšie začína obmedzením konzumácie obilnín, chleba, strukovín, fazule .  Nebezpečný je pre ne glutén,  ktorý sa nachádza hlavne v pšenici a obilninách. Je dôležité vynechať  všetky výrobky z pšenice, ak chceme schudnúť. U ľudí s touto krvnou skupinou  je spravidla nízka hladina hormónov štítnej žľazy, lebo nemajú dostatok jódu.  Následkom zníženej činnosti štítnej žľazy môžu priberať, zadržiavať tekutiny, mať atrofiu svalstva  a pocit únavy.

Jedlá podporujúce priberanie:  pšenica,  kukurica – spomaľujú metabolizmus, fazuľa siata, biela – narušuje využívanie energie, šošovica – narušuje metabolizmus živín, kapusta, ružičkový kel, karfiol, horčica – inhibuje funkciu hormónov štítnej žľazy.

Jedlá podporujúce chudnutie:  morské chaluhy( riasy ), morské ryby, jodidovaná soľ – obsahujú jód ,podporujúci činnosť štítnej žľazy  ( soľ, ale okrem jódu obsahuje aj sodík, ktorý zvyšuje krvný tlak a zadržiava vodu, takže so soľou opatrnejšie), pečeň, kel , brokolica – zvyšujú efektívnosť metabolizmu. 

Morské riasy s obsahom jódu na trhu: chlorella, KELP, KOMBU,ARAME, chaluha bublinkatá

 

OSOŽNÉ, NEUTRÁLNE  A  NEVHODNÉ POTRAVINY

Osožné potraviny sú pre vás liekom, neutrálne potravou a nevhodné jedom. Mali by ste preferovať osožné potraviny pred neutrálnymi a obmedzovať až podľa možnosti vylúčiť nevhodné potraviny, ktoré obsahujú pre vás škodlivé lektíny, ktoré môžu  vyvolať zápaly sliznice, čo sa môže podobať alergii na jedlo.

 

Mäso a hydina

Čím väčšej námahe ste vystavení, tým viac bielkovín organizmus potrebuje. Ale nikdy nekonzumujte viac ako 180 g mäsa denne.

Osožné: Hovädzie mäso, mleté hovädzie mäso, baranie, jahňacie, teľacie, bizónie mäso, divina, pečeň,  srdce

Neutrálne: Kuracina, kačacina, králik, moriak, jarabica, prepelica, bažant

Nevhodné: Bravčové mäso, slanina, husacina, šunka

 

Morské a sladkovodné živočíchy

Mali by znamenať pre ľudí s krvnou skupinou 0 jeden z hlavných zdrojov potravy.

Osožné: Losos, makrela, sardinky, sleď, pstruh dúhový, treska, šťuka morská, šťuka riečna, mečiar, plotica, ostriež, jeseter, okúň biely, okúň žltý, alóza, platesa obrovská, ryba žltochvostá.

Neutrálne:  Kapor, pstruh morský, sardela, tuniak, úhor, žralok, kosatka, garnát, hrebenatka, korytnačka, mušle, ostriež, šťuka malá, slimák, sépia, ustrice, žaby.

Nevhodné: Sleď marinovaný, losos údený, zubáč morský, kaviár, barakuda, chobotnica, kalmar

Konzumácia rýb je mimoriadne prospešná pre ľudí skupinou 0. Ryby by mali byť jedným z hlavných zdrojov potravy denne.

 

Mliečne produkty a vajíčka

Ľudia s krvnou skupinou 0 by mali obmedziť konzumáciu mliečnych výrobkov, nemali by  byť ich hlavným zdrojom potravy, môžete konzumovať jeden  z výrobkov raz denne.  Musíme však pamätať na to, že mliečne produkty sú najlepším prírodným zdrojom vápnika.  Vajíčok by ste mali skonzumovať 4 – 5 ks týždenne.

Osožné: Zvlášť odporúčaný mliečny výrobok pre nich nie je.

NeutrálneKozí syr, mozarella, farmársky syr, syr Feta, sójový syr Tofu, sójové mlieko, maslo. Sójový syr a sójové mlieko sú dobrou alternatívou mliečnych výrobkov.

Nevhodné: Mlieko  plnotučné, polotučné, nízkotučné, jogurty, tvaroh, srvátka, cmar, kefír, zmrzlina, syry Eidam, Ementál, Gouda,  Parmezán, Ricotta, Camembert, Čedar, roztierateľné syry

 

Oleje a tuky

Oleje rastlinné znášajú veľmi dobre. Majú veľmi dobrý účinok na srdce a cievy, uľahčujú znižovanie cholesterolu v krvi. Doporučená je 1 lyžica denne.

Zvlášť vhodné súOlivový a ľanový olej

Neutrálne: Olej canola, sezamový olej, slnečnicový olej

Nevhodné: Kukuričný, arašídový, šafránový olej

 

Orechy a semená

Môžu byť dobrým zdrojom rastlinných bielkovín.  Obsahujú ale aj veľa rastlinných olejov. Konzumujeme denne za polievkovú lyžicu.

Vhodné :tekvicové jadrá, vlašské orechy

Neutrálne:  mandle, gaštany, lieskové orechy, makadamiové a pekanové orechy, sezam, slnečnicové jadrá

Vyhýbajte sa: orechy kešu, arašidy, pistácie, mak

 

Fazuľa a strukoviny

Tráviaca sústava ľudí s krvnou skupinou 0 pomerne zle spracúva fazuľu.

Osožné: fazuľa Aduke, Azuki ,Pinto, fazuľa  strakatá,

Neutrálne: fazuľka zelená struková , fazuľa biela, čierna, červená, sója červená, zelený hrášok

Nevhodnéfazuľa siata, šošovica( zelená,  červená)

 

Obiloviny

Za obezitu ľudí s touto skupinou sú pravdepodobne jedlá obsahujúce pšenicu. Glutén,  ktorý pšenica obsahuje narúša metabolické procesy, živiny sa pomalšie premieňajú na energiu a ukladajú sa vo forme tuku.

Ideálne obilniny  pre nulky nie sú žiadne.

Neutrálne: amarant, pohánka, jačmeň, ryža, pšenica špalda, proso

Nevhodné:  Kukuričná múka, kukuričné vločky, ovsené otruby, ovsené  vločky, ovsená múka, pšeničné klíčky, kukuričné vločky

 

Chlieb a pečivo

Nesmie obsahovať pšenicu. Pozor na chlieb a pečivo!!!  Doporučené je maximálne 1 krajec alebo 1 kus pečiva,( ktoré sú vhodné), a to nie každý deň.

Osožné:  chlieb Essene, Ezekiel ( dostanete kúpiť v mrazničkách predajní zdravej výživy )

Neutrálne: ryžový chlieb, sójový chlieb, chlieb zo špaldovej múky, bezlepkový chlieb, chlieb Wasa( druh sucháro), 100% ražný chlieb, knäckebrot (fin crisps)

Vyhýbajte sa:  chlieb z pšeničných klíčkov, čierny ovsený chlieb, mnohozrný chlieb, celozrnný chlieb, biely chlieb, biele bagety, kukuričné pagáčiky, čajové pečivo, maces, grahamové pečivo

 

Zrná a cestoviny

Drvivá väčšina cestovín obsahuje pšeničnú múku. Vhodné sú pre vás len  cestoviny zo špaldovej múky, ryžovej múky, pohánky .

Neutrálne: pohánková kaša, pohánka, quinoa, ryža( hnedá, natural, basmati, jazmínová), ryžová múka, špaldová múka, ražná múka

Vyhýbajte sa: biela múka, ovsená múka, grahamová múka, bulgur, kus – kus, rezance soba, múka z pšeničných klíčkov

 

Zelenina

Tvorí ďalšiu veľmi dôležitú zložku stravy. Môžu jesť veľa druhov, ale kapusta, ružičkový kel, karfiol, horčica tlmia činnosť štítnej žľazy, lucerna  dráždi tráviacu sústavu, plesne v hubách a olivách môžu spustiť alergie, patizóny a zemiaky môžu spôsobiť problémy s kĺbami, kukurica môže spôsobovať cukrovku a obezitu. Doporučená je jedna šálka surovej alebo varenej zeleniny denne.

Osožná zelenina:  artičoky, kel, červená paprika, zemiaka sladké(batáty),brokolica, cigória, cibuľa, petržlen, paštrnák, americký kel, púpava, cesnak, chren, tekvica, kaleráb, pór, hlávkový šalát, špenát, biela reďkovka

Neutrálna: špargľa, bambusové výhonky, cvikla( červená repa), mrkva, zeler, uhorky, kôpor, fenikel, zázvor, ľadový šalát, hliva ustricová, oliva zelená, paprika ( zelená, žltá), reďkovka, tofu, tempeh  (indonézske jedlo zo sóje), paradajky, gaštany, cuketa

Vyhýbajte sa: avokádo, čínska, červená, biela kapusta, karfiol, kukurica, baklažán, huby pestované, huby shiitake, horčica, oliva ( čierna, grécka, španielska), zemiaky ( biele, červené ), listy lucerny, ružičkový kel

 

Ovocie

Ovocie môže byť alternatívou konzumácie chleba a cestovín. Ak zjete namiesto chleba trochu ovocia, váš organizmus bude fungovať lepšie a môžete znížiť aj svoju váhu.  Osožné sú najmä druhy ovocia so zásaditým účinkom, aby sa zmiernili kyslé účinky žalúdočnej kyseliny. Pomaranče, mandarínky, jahody, černice, kokosový orech vynechať. Konzumujte 1 kus  alebo 100 – 150 g ovocia denne, najlepšie dopoludnia.

 

Osožné: figy (čerstvé, sušené ), slivky (bystrické, mirabella, červené ,  sušené)

Neutrálne: jablká, marhule, banány, brusnice, čerešne, čučoriedky, čierne, červené ríbezle, ďatle, baza čierna, egreš, grapefruit, hrozno, kiwi, citrón, limetka, mango, melón  červený, nektarinky, papaja, broskyne, hrušky, ananás, granátové jablko, hrozienka, maliny, carambola

Vyhýbajte sa: černice(ostružiny), melón žltý, pomaranče, mandarínky, jahody, rebarbora, kokosový orech

 

Zeleninové a ovocné šťavy

Konzumácia zeleninových štiav je vhodnejšia ako ovocných, lebo sú alkalické. Vynechajte šťavy s vysokým obsahom cukru (jablková)

Osožné: višne, ananás, slivky

Neutrálne: marhule, hrozno, grapefruit, papaja, čučoriedky, zeler, mrkva, paradajky, šťava z odporúčaných druhov  zeleniny

Vyhýbajte sa: jablká, jablkový mušt, kapusta, pomaranče

 

Koreniny

Koreniny s výťažkami z morských rias sú bohaté na jód, petržlen, kari,  kayenské korenie upokojuje, korenie čierne mleté, ocot, dráždia sliznicu.

Osožné: svätojánsky chlieb, korenie kari, výťažok z morských rias, petržlen, kayenské korenie, kurkuma

Neutrálne: agar, aníz, kôpor, cesnak, želatína, med, chren, javorový sirup, majoránka, miso (omáčka z tofu), melasa, bazalka, bobkový list, kardamom, rozmarín, mäta pieporná, šafran, šalvia, soľ, pažítka, čokoláda, klinčeky, koriander, tatárska omáčka, sójová omáčka Tamari (čistý sójový koncentrát ), manioka, estragón, tymián, paprika

Vyhnite sa: kapari, škorica, kukuričný škrob, mleté čierne, biele korenie, vanilka, ocot všetkých typov ( jablčný, balzamový, vínny )

 

Prísady

Prakticky neexistuje prísada na ochucovanie, ktorá by bola vhodná pre ľudí s krvnou skupinou 0. Horčicu, majonézu a šaláty odporúčame konzumovať iba v malých množstvách a podľa možnosti s malým množstvom tuku.  Kečup úplne vynechať, lebo obsahuje ocot. Marinované jedlá dráždia žalúdočnú sliznicu. Ako prísady používať olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak.

 

Nápoje

Je málo nápojov vhodných  pre ľudí s krvnou skupinou 0. Voda s jedlou sódou neutralizuje kyslé prostredie, zelený čaj môže nahrádzať nápoje s kofeínom, ktoré nie sú vhodné. Kávy by sme sa mali vzdať celkom, zvyšuje obsah žalúdočných kyselín.

Osožné: sóda bicarbóna

Neutrálne: zelený čaj, pivo, víno( pivo a víno v obmedzenom množstve, ale keď chceme chudnúť, tak ich vynecháme, obsahujú veľa kalórií.)

 Vyhýbajte sakáva, destiláty, šumivé nápoje ,čierny čaj, aloe, echinacea

 

Bylinkové čaje

Mali by slúžiť na upokojenie tráviacej sústavy a imunitného systému. Lucerna, aloe, lopúch vedú k zriedeniu krvi.

Osožné: púpava, senovka grécka, zázvor, chmeľ, lipa, moruša, petržlen, mäta pieporná, šípky, koreň brestu

Neutrálne: rumanček pravý, hloh, sladké drievko, divozel, listy z malín, baza, šalvia, materina dúška, mäta záhradná, valeriána lekárska, gingsen  (ženšen ), zelený čaj, dubová kôra, myší chvostík, breza biela, železník lekársky

Nevhodné: lucerna, aloe, lopúch, podbeľ liečivý, echinacea, ďatelina červenastá, rebarbora, ľubovník bodkovaný, senna, jahodové listy, šťaveľ obyčajný

 

Doplnky výživy

Doplnky výživy by sa mali zamerať na : urýchľovanie metabolizmu,  zvyšovanie aktivity zrážania krvi, predchádzanie zápalom, stabilizácia funkcie štítnej žľazy

 

Osožné: vitamíny  skupiny B, lebo majú sklon k lenivému metabolizmu. Najvhodnejšie potraviny bohaté na vitamín B sú: mäso, pečeň,  obličky, vajíčka ( s mierou ), orechy, zelená listová zelenina, ovocie

vitamín K , jeho nedostatok má za následok poruchy zrážania krvi. Je ho potrebné prijímať v potrave. Potraviny bohaté na vitamín K sú: pečeň , vaječný žĺtok, zelená listová zelenina ( kel, špenát, rôzne druhy zelených šalátov )

vápnik:  mliečne výrobky, ktoré sú hlavným zdrojom vápnika, nie je vhodné konzumovať vo veľkej miere, preto je vhodné nahradiť ich potravinami, ktoré obsahujú veľké množstvo vápnika. Sú to sardinky, losos, brokolica, špenát, mandle, vlašské orechy, lieskové orechy, slnečnicové semiačka, sója, tofu, figy, mak. Veľa vápnika obsahujú aj rastlinné oleje, ktoré dostanete v obchodoch zdravej výživy . Jedná sa o olej makový, mandľový, olej Chia ( ten zároveň pôsobí na vysoký krvný tlak, znižuje cholesterol a triglyceridy, používa sa pri reumatickej artritíde), olej z lieskových orieškov ( obsahuje zároveň železo, zinok, draslík, vitamín E – proti rakovine prsníka, prostaty )

 jód je nevyhnutným  stopovým prvkom pri syntéze hormónov štítnej žľazy. U ľudí s krvnou skupinou 0 sa často vyskytuje porucha činnosti spôsobená nedostatkom jódu, čo má za následok váhový prírastok, zadržiavanie vody v tele, pocit únavy. Dbajte o to, aby strava obsahovala potraviny bohaté na jód – morské ryby, morské riasy, jodidovanú soľ

 ( s mierou )

Sladké drievko: Vysoká koncentrácia žalúdočnej kyseliny  môže mať  za následok podráždenie žalúdka a vredy. Preparát zo sladkého drievka ( vo forme prášku alebo pastiliek, dostať v obchodoch zdravej výživy ) lieči žalúdočné problémy a pomáha pri hojení vredov.

Sladovku používame ako prostriedok proti kašľu a zachrípnutí, ďalej pri ochorení obličkových kamienkov, pri dne, reumatizme a ako prísadu k preháňacím zmesiam. V súčasnej dobe sa využívajú jej extrakty pri žalúdočných vredoch. Extrakt sladkého drievka (pri miestnom použití) má špeciálne protizápalové účinky, podobné účinkom glukokortikoidov, hormónov kôry nadobličiek. Zahustený extrakt zo sladkého drievka je známy pod ľudovým názvom pendrek a je obľúbenou pochúťkou.

Bylinka podporujúca vykašliavanie, pôsobí tiež ako mierne preháňadlo, vhodná pri žalúdočných vredoch a vredoch dvanástnika. Pijeme nálev z 1 kávovej lyžičky na šálku a to 2x až 3x denne.

Táto bylina je známa tiež pod názvami lekorica, lékorica, lekorica hladkoplodá, lékorica sladká, likorica, sladič drevo, sladké drevo, sladké drievko, sladké drievko hladkoplodé, sladký koreň alebo sladovka hladkoplodá.

Fucus vesiculosus (ang.Bladder Wrack) je morská mechúrikovitá riasa, ktorá obsahuje jód a fukózu, ktorá chráni  sliznicu pred účinkami baktérie Helibacter pylori, ktorá zapríčiňuje žalúdočné vredy. Riasa je účinná pri redukcii telesnej hmotnosti

Chaluha bublinatá( morská riasa) – fukus vesiculisus  sa používa pri poruchách štítnej žľazy (znížená činnosť štítnej žľazy), pri obezite (podporuje metabolizmus) a ako preháňadlo. Znižuje riziko výskytu nádoru prsníkov a maternice. Pôsobí protireumaticky. V ľudovom liečiteľstve sa využíva v čajových zmesiach ako odtučňovací prostriedok.

Bežné dávkovanie: polovica kávovej lyžičky na 1 šálku nálevu. Nálev sa pije 2x až 3x denne

Nevhodné: Vitamín A – zdroje bohaté na betakarotén, ktorý nie je nebezpečný, vajíčka, žltý melón, mrkva, špenát, brokolica

 

Cvičenie

Žijeme pod chronickým, nepretržitým stresom. Ten môže spôsobiť  50 – 80 % všetkých ochorení. Má neblahý vplyv na imunitný systém. Je potrebné naučiť sa ho odbúrať.

Ľudia s krvnou skupinou 0 sa musia pravidelne a intenzívne  hýbať, tým odbúravajú stres. Ich organizmus je na to stavaný. Mali by sa intenzívne hýbať  minimálne 4 krát  do týždňa  a dĺžka cvičenia by mala byť od 30 – 60 minút. Pre ľudí s krvnou skupinou 0 je najlepším liekom na únavu, depresiu, nespavosť  a stres pohyb a fyzická práca. Ak sa ľudia skupiny 0 prestanú hýbať, organizmus sa stáva oveľa zraniteľnejším voči zápalovým a autoimunitným ochoreniam ako je artritída, astma, dochádza k stálemu rastu hmotnosti až k obezite. Vhodné cvičenia : rekreačný beh, rýchla chôdza, cyklistika, tanec, bojové umenia, plávanie.

 

Osobnosť

Každý človek s krvnou skupinou 0 nosí vo svojej genetickej pamäti silu, tvrdosť, sebaistotu, odvahu, intuíciu, vrodený optimizmus, snahu po úspechu. Je to silný vodca, dôveryhodný pragmatik, stratég, trpezlivý logik.  Má veľmi silný pud sebazáchovy.  Dobre znáša namáhavú fyzickú prácu, ale ak jej niet, podlieha depresii, je zúfalý, unavený, často trpí nadváhou.

zdroj: http://www.biorezonancia-lucenec.sk/stravovanie-podla-krvnych-skupin/