Choď na obsah Choď na menu
 


Všeobecne

Názov selén bol zrejme odvodený z gréckeho selas - rozptyl, iskra, svetlo. Názov dostal od svojho objaviteľa, Jönsa Beraeliusa, v r. 1817 pre svoje svetelné vlastnosti. Dnes sa používa do expozimetrov ako fotobunka a od r. 1973 sa považuje za kľúčový prvok vo výžive. Svojimi vlastnosťami sa podobá síre a je z pôdy rýchlo vyplaviteľný najmä kyslými dažďami. Preto sa výskyt v pôde a v rastlinách v kyslom prostredí znižuje. Jeho nízky obsah v pôde a v celých ekosystémoch je najmä v priemyselných oblastiach. Na druhej strane sa vo zvýšenom množstve vyskytuje v produktoch pochádzajúcich z morí a vodných nádrží, kde sa selén akumuluje. Je to podobný prípad ako s jódom . Selén sa v liečení stal známym až po roku 1979, kedy sa potvrdil jeho význam pri liečení rakoviny. V ľudskom organizme sa vyskytuje v obsahu 10 až 30 mg. Nachádza sa najmä v pečeni, obličkách, slezine, pankrease a v mužských semenníkoch.

selen.jpg

Funkcie:

  • posilňuje imunitný systém

  • ako súčasť enzýmu glutatión peroxydázy, chráni podobne ako vitamín E , organizmus pred voľnými radikálmi

  • chráni organizmus proti slnečnému žiareniu, vírusovým a bakteriálnym infekciám

  • pôsobí proti chemickým alergiám, zlučuje sa s ťažkými kovmi (kadmium, olovo, ortuť) a tým tieto prvky zneškodňuje

  • má protirakovinové účinky

  • zlepšuje funkciu buniek pečene, svalov a týmusu

  • zvyšuje plodnosť

  • zvyšuje účinnosť štítnej žľazy a podporuje zmenu tyroxínu na účinný trijódtyrozín

  • pomáha pri liečení autoimunitných a degeneratívnych chorôb

     

Denná potreba

Denná potreba je 65 mcg pre mužov aj pre ženy. Liečebné dávky môžu byť až do 200 mcg denne. 600 mcg sa môže používať len po určitú dobu pri vírusových ochoreniach, alebo ako súčasť liečebného programu pri liečení rakoviny.

Výskyt

Selén sa vyskytuje v pivovarníckom droždí, brokolici, hnedej ryži, celých zrnách, mliečnych výrobkoch, rybách, cesnaku, cibuli, morských riasach, morských živočíchoch, zelenine, koreňoch lopúcha, kuchynskom korení, semenách, orechoch, hlohu, prasličke, pŕhľave, šípke, rebríčku obyčajnom a inde. Mnoho selénu majú klíčky obilnín a iných druhov. Naopak, selén je málo zastúpený v bielej ryži, bielej múke a iných rafinovaných výrobkoch.

Príznaky pri nedostatku

Pri nedostatku selénu sa vyskytuje vyčerpanie, svalová slabosť, únava, poruchy rastu, vysoká hladina cholesterolu, infekcie, poruchy pečene, nedostatočná funkcia týmusu a prejavy neplodnosti, infarkty, rakovina, zápaly a kožné choroby. V priebehu tehotnosti nedostatok selénu zvyšuje riziko vrodených vád, najmä srdcových.

Príznaky pri prebytku

Nadbytok selénu môže vzniknúť len pri prijímaní selénových doplnkov. Hranica je medzi liečebnou dávkou selénu (200 mcg) a toxickou dávkou (900 mcg). K príznakom otravy patria nervozita, depresia, nevoľnosť a zvracanie, cesnakový zápach dychu a potu, strata vlasov a nechtov.