Choď na obsah Choď na menu
 


Fosfor

Fosfor je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán. Zohráva významnú úlohu v niekoľkých biochemických reakciách. Hlavným zdrojom fosforu sú mäso a mlieko, celozrnný chlieb a cereálie. Neexistujú žiadne správy o toxických účinkoch fosforu. Iba ak je spotreba fosforu vyššia než príjem vápnika, môže narúšať vstrebávanie vápnika a jeho dostupnosť.Definícia: Nevyhnutne potrebný minerál.


Telo dospelého človeka obsahuje 700 g fosforu (85 % v kostiach).

Biochemická funkcia:

  • nenahraditeľá zložka mineralizácie kostí
  • obsahuje ho hydroxyapatit, ktorý dodáva kostiam pevnosť
  • najdôležitejší zdroj energie pre bunku (adenosín-trifosfát, ATP)
  • základný prvok tukov v konštrukcii bunkových membrán (fosfolipidy)
  • dôležitá úloha pri udržiavaní acidobázickej rovnováhy
  • fosforylačná aktivácia mnohých katalytických proteínov
  • regulácia homeostázy fosfátov prostredníctvom hormónov

Výskyt v potrave:

Červené mäso, hydina, ryby, syr (napr. parmezán), vajcia, obilie, orechy, strukoviny, predovšetkým hrach a šošovica.

Potreba:

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 800 mg/deň

Bezpečnosť:

  • tolerovaná horná hranica príjmu: 4,0 g/deň
  • najvyššia úroveň príjmu bez pozorovaných nežiadúcich príhod: 3,5 g/deň

Rizikové skupiny:

  • vysoký príjem antacíd s obsahom hliníku
  • hyperparatyreóza

Príznaky nedostatku:

Vyskytujú sa zriedkavo.

Príznaky predávkovania:

Vysoké koncentrácie fosfátu môžu viesť ku zníženej hladine vápniku.

Vymedzenie:

Zmyslom tejto stránky je edukácia užívateľa. Jej zámerom nie je nahrádzať konzultáciu s kvalifikovaným zdravotníkom. Obsah stránky nepredstavuje názor spoločnosti Pharmaton, ale súčasný stav poznania.

Literatúra:

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
  • Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
  • RDA. National Academy Press, 1989
  • Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
  • Combs G G. The Vitamins, 1992