Choď na obsah Choď na menu
 


Dennodenne prijímame do nášho tela množstvo škodlivín. Či už potravinami, ktoré jeme, vodou, ale aj vzduchom či liekmi, ktoré užívame. Všetky tieto škodliviny sa síce čiastočne vyplavia a čiastočne sa naše telo proti nim báni, avšak časť z nich ostáva v našom organizme, ukladá sa v našich orgánoch, bunkách čo môže vplývať aj na naše zdravie...
Častejšie sa staráme o svoje telo zvonka, avšak zabúdame, že dôležité je postarať sa o neho aj zvnútra. Takpovediac čističkou každého organizmu je hrubé črevo. Chemicky či priemyselne upravené potraviny, ktoré jeme, často spôsobujú zlé, nepravidelné vyprázdňovanie, ako aj zlý pohyb dutých stien, ktoré slúžia k posúvaniu obsahu v čreve. K problémom s vyprázdňovaním prispievajú aj tuky, cukry či údeniny, ktoré tak radi konzumujeme a nedostatok vlákniny či čerstvej zeleniny a ovocia.
Úlohou hrubého čreva je vylučovať z nášho tela jedovaté a nespracované odpadové látky. Tie sa už v mladom veku ukladajú na jeho stenách, aj keď je vylučovanie zdanlivo v poriadku. Časom spôsobujú nadúvanie, únavu, znižujúcu sa psychickú koncentráciu, ako aj zníženie imunity, podráždenosť, alergie, zápaly a ďalšie choroby. Znečistené a zanesené hrubé črevo môže u mladších žien znížiť kvalitu pleti, neskôr byť dokonca príčinou neplodnosti.

detox.jpg

Znečistené hrubé črevo pracuje pomaly

Mnoho odborníkov, lekárov či vedcov zaoberajúcich sa zdravou výživou je presvedčených o tom, že človek nie je mäsožravec. Zložkami jeho potravy by mali byť obilniny, ovocie, byliny, orechy, semená a, samozrejme, zelenina. Pokiaľ sa človek prejedá len mäsom a v jeho jedálničku chýba vláknina či zelenina, ale aj voda, jeho hrubé črevo sa spomalí. Jedovaté látky, ktoré má vylúčiť sú v tele dlhšie, než by mali byť. K pravidelnému vyprázdňovaniu ho napokon prinútime preháňadlami. Tento spôsob však nie je správny a nesmieme ho využívať pridlho. Naše hrubé črevo tak zlenivie úplne, čo nám spôsobí oveľa väčšie problémy.

 

Obrázok

Zdravie - nebezpečná zápcha

Zápcha je choroba, ktorá spôsobuje dokonca až rakovinu! Krátkodobú zápchu vyvoláva napríklad zmena prostredia, tráviace problémy, neuróza či dedičné dispozície. Nebezpečná pre nás je však dlhodobá zápcha. Dlhodobou zápchou trpia najmä ženy. Keďže ich postihuje často, berú ju ako súčasť svojho života. Avšak to, že zápcha spôsobuje ťažkosti pri vyprázdňovaní, je len jeden z mnohých problémov, ktoré môže privodiť. Hnijúce potraviny, ktoré sme zjedli, tak dlhšie ostávajú v našom tele, unikajú z nich toxíny, ktoré sa cez stenu hrubého čreva dostávajú do krvi či orgánov. Postupne, u mnohých aj po rokoch, však môžu spôsobiť vážne choroby. Okrem hemoroidov, obezity, kŕčových žíl až po rakovinu. Rakovina konečníka predstavuje až jednu tretinu nádorov hrubého čreva a najčastejšie sa vyskytuje u ľudí vo veku od 50 do 70 rokov. Slovensko je na špici svetového rebríčka výskytu rakoviny hrubého čreva a konečníka. Počet chorých z roka na rok narastá. Alarmujúce je, že asi u osemdesiat percent pacientov sa nádor objaví až v pokročilom štádiu. Vtedy je však nádej na vyliečenie mizivá.
Z lekárskeho hľadiska poznáme dva druhy zápchy, atonickú a spastickú. V oboch prípadoch však zápcha spôsobuje zdravotné problémy, ktoré sme už spomínali.
Hlavným dôvodom zápchy je nedostatok prirodzenej vlákniny v našej strave.
Nezabudnite, ak vás trápi zápcha, vypite dva až tri litre tekutín denne. Pri prvom nutkaní je nutné ísť na toaletu. Počas dňa je dôležité jesť celozrnný chlieb, kyslú kapustu, jogurt, cmar, veľa surovej zeleniny a ovocia. Naopak, netreba jesť banány, kakao, čokoládu, cukor, ryžu, pizzu, biele pečivo ani čierny čaj. Pri zápche tiež odporúčame pohyb. Aspoň pol hodiny rýchlej chôdze, ktorá „rozhýbe“ vaše črevá.

Ľanovým semenom proti zápche

Vďaka konzumácii ľanového semena počas zápchy sa vám uvoľnia črevá a rýchlo sa vráta k správnej činnosti. Funguje to tak, že sa malé ľanové semiačko dostane do nestrávenej potravy v čreve, kde napučí. Tým sa zväčší objem stolice, čo núti črevá pracovať. Tieto semená obsahujú aj olej, ktorý zľahčí priechod výkalov v čreve. Ľanové semeno je vhodné najmä pri chronickej zápche, je neškodné aj pri dlhodobom užívaní a navyše chráni pred vznikom rakoviny. Ako ho však správne užiť? Zomelieme dve polievkové lyžice semien a pridáme ich do jogurtu, syra či tvarohu. Takto pripravenú zmes je vhodné jesť trikrát denne. Účinok sa nedostaví okamžite, ale približne o dva dni.

 

feromony-pre-zeny.jpg

Parazity v tele

Okrem toho, že hnilobné procesy v našich črevách spôsobujú kŕče, nadúvanie, zapáchajúci dych, krvácanie do stolice či hemoroidy, podporujú tiež rýchlejšie množenie parazitov, ktoré máme v tele. Znečistená voda, nedostatočne tepelne upravené jedlo, zle umyté ovocie, ale aj kontakt s domácimi zvieratami...
To všetko sú spôsoby, ako sa do nášho tela môžu dostať parazity. Tých môžeme mať v tele až neuveriteľných viac ako sto rôznych druhov. Pozitívne však je, že existuje spôsob, ako sa ich zbaviť. Dôležité je nielen zvýšiť prísun vlákniny do tela, ale konzumovať aj cesnak, tekvicové semená, koreň kurkumy či výťažok z grapefruitových semien.

Kontrolujte svoju stolicu

Aj napriek tomu, že to môže byť nepríjemné, je to nevyhnutné. Stav vašej stolice je dôležitý. Pokiaľ je vaša stolica tuhá, je to dobre. Vyživuje totiž tkanivo hrubého čreva a vyvoláva vylučovací proces. Stolica, pri ktorej vylučovaní máte bolesti, alebo naopak riedka stolica, znamenajú problém vo vašom tele. S riedkou stolicou sa z tela rýchlo vyplavujú živiny. Na čo je však dôležité upozorniť je to, že hnačka trvajúca viac než dva týždne končí smrťou človeka.
Tvrdá stolica smrťou nekončí, neznamená to však, že si ju nemusíme všímať. Z občasnej zápchy sa časom stáva chronická, ktorá spôsobuje rakovinu čriev či konečníka.

Organizmus plný toxínov

Náš organizmus by mal zo zažívacej sústavy dostávať iba živiny, avšak dostáva aj jedy, ktoré vznikajú pri hnití a kvasení zvyškov potravy. Pri týchto procesoch sa tvoria aj baktérie, ktoré potláčajú prirodzené prostredie, a tým potláčajú tvorbu vitamínov K2, B1 či B12, ktoré sú pre zdravie človeka potrebné.
Dôvodom tvorby hnilobných procesov sú často zlé stravovacie návyky, nesprávne kombinovanie potravín, pitie alkoholu či jedenie korenistých jedál.
Ak sa však náš tráviaci systém upchá, a teda ak vznikne zápcha, náš organizmus sa môže zaplaviť toxínmi, ktoré už mali byť vyplavené z tela. V takomto prípade môže dôjsť až k autointoxikácii, teda samootrave.
Ako poznáte, že je vaše telo vystavené následkom samootravy? Máte zápchu, hnačku, zlý dych, alergiu na niektoré potraviny, nadúvanie, plynatosť, časté prechladnutia, chrípky, bolesti hlavy bez zjavných príčin, bolesti v dolnej časti chrbtice, problémovú pleť, akné, potrebu dlhého spánku alebo vás bolí žlčník či pečeň? Ak máte niektoré z týchto príznakov, je veľmi pravdepodobné, že bol váš organizmus vystavený vplyvom samootravy. Toxíny a jedovaté látky sa rozšíria po celom tele, budete unavení, váš dych bude odporný a budete vyzerať starší, pretože sa samootrava prejaví aj na vašej pleti.

Hrubé črevo ovplyvňuje naše zdravie a dĺžku života

Ako sme už vyššie uvádzali, hrubé črevo sa počas celého života človeka zanáša a upcháva. Je to najmä zlou kombináciou potravín, nedostatkom konzumácie ovocia, zeleniny a vlákniny. Takéto črevo sa po čase, niekedy 20 a viac rokov môže upchať úplne. V takomto prípade pomôže iba operácia a umelý vývod, s ktorým človek žije do konca života. Dôležité je, aby ste si všímali konzistenciu vašej stolice. Pokiaľ je vaša stolica v poriadku, má tvar a konzistenciu asi ako zrelý banán. Má plávať na hladine, a to v celom tvare. Vaša stolica je v poriadku, ak je toaletný papier po použití čistý. Stolica je v takomto prípade obalená jemným filtrom (hlienom), ktorý zabezpečí dobrý priechod črevami a konečníkom.
Dôležitá je aj farba stolice. Príliš tmavá až čierna stolica znamená, že pohyb vašich čriev je narušený a mali ste pravdepodobne zápchu. Zvýšený metabolizmus sa prejaví žltou stolicou. Hnedá stolica je prejavom zlej kombinácie jedál či konzumácie mäsa. Ideálna farba stolice je žltohnedá, má farbu starého zlata.
Možno je to neuveriteľné, ale stolica zdravého človeka, ktorý má dobré trávenie je bez zápachu. Silný zápach indikuje poruchu v trávení, zlú kombináciu potravy, ako aj konzumáciu mäsa.
Ak máte striedavo zápchu a hnačku, po jedle kyslých jedál cítite nepríjemné grúlenie v žalúdku, neraňajkujete, vaša stolica zapácha, vypadávajú vám vlasy a lámu sa vám nechty a počas jedla veľa pijete, mali by ste zvýšiť príjem vitamínu A, B, rakytníkového oleja, odporúčame tiež užívanie tabletiek z pivovarských kvasiniek.

Dôležitá vláknina

To, v akom stave je vaše telo, ovplyvňuje strava. Jednou, ale veľmi dôležitou zložkou potravy je práve vláknina. Avšak prijímame jej málo, približne 20 gramov denne. Mali by sme však prijať aspoň 30 gramov. Vláknina sa nachádza jedine v rastlinnej zložke našej potravy a je pre náš organizmus dôležitá. Obilniny, orechy, strukoviny, ovocie a zelenina sú najbohatšie na vlákninu. Vlákninu môžeme rozdeliť na dva druhy, na vlákninu rozpustnú vo vode a vlákninu nerozpustnú. Odpadové a toxické látky odvádza z tela rozpustná vláknina, je vhodná pri redukčných diétach, pretože napĺňa žalúdok, znižuje tiež jeho kyslosť. Nerozpustná vláknina do seba nasáva vodu a dá sa povedať, že zmäkčuje stolicu a napomáha plynulému pohybu čriev. Tým, že udržuje črevá v pohybe, zabraňuje zápche, a teda aj problémami s ňou spojenými, ktoré sme už niekoľkokrát uvádzali a ktoré môžu skončiť rakovinou čriev či konečníka. Nerozpustná vláknina pôsobí v našich črevách aj ako akási kefa, ktorá berie so sebou nečistoty a usadeniny.

Tým, že vláknina do seba nasáva vodu, a tým zväčšuje svoj objem, vytvára pocit nasýtenosti. Pôsobí teda aj proti obezite, ktorá má za následok napríklad kŕčové žily či hemoroidy. Aj výskyt rakoviny je u ľudí s dostatočným príjmom vlákniny nižší. Spolu s vlákninou sa z nášho tela vyplavujú aj žlčové kyseliny a cholesterol.
Až 40 gramov vlákniny sa nachádza v 100 gramoch otrúb, 18 gramov v sušených marhuliach, 16 gramov v kukuričných lupienkoch, 13 gramov v sušených slivkách, 10 gramov v šošovici, 8 gramov v celozrnnom chlebe, 6 gramov vo vlašských orechoch, 5 gramov v hrachu, 3 gramy v jablku či brokolici. Avšak nadmerná konzumácia vlákniny môže spôsobiť nedostatok vápnika a železa v organizme, pretože ich na seba viaže, a teda vyplavuje ich z tela. Vlákninu by ste nemali jesť ani počas hnačky. Vrátiť ju do jedálnička môžete až po odznení, respektíve vyliečení hnačky, ktorá môže byť infekčná, ale i neinfekčná.

Prečo vzniká hnačka?

V prvom rade vzniká hnačka pri nahromadení látok viažucich vodu v tele. Tá sa cez stenu hrubého čreva dostáva do organizmu a stolica sa zhusťuje. Ďalším dôvodom je nadmerné vylučovanie soli a vody bunkami črevnej sliznice. Hnačka vzniká aj pri spomalení či zrýchlení črevných pohybov a zápale črevnej sliznice. Dôvodom vzniku hnačky môže byť aj užívanie preháňadiel, antibiotík, liekov proti dne, liekov na odvodenie...

Ako sa jej zbaviť

Hnačkou telo reaguje aj na zápal slizníc žalúdka a čriev, zbavuje sa tak škodlivých látok a baktérií. Nemali by sme preto začať hneď proti hnačke bojovať, ale nepríjemnosti chvíľu vydržať. Dôležité je prijímať dostatok tekutín, aby nedošlo k prílišnému odvodneniu. Ak však hnačku sprevádza horúčka alebo silné kŕče, v stolici je krv a trvá viac než dva dni, mali by ste navštíviť lekára. Navštíviť lekára je nutné aj v prípade, že je vaša pokožka žltá či máte vyrážky.
Pri prvých príznakoch hnačky pite nápoje najmä s obsahom soli a cukru, ako napríklad športové nápoje. Vhodný nápoj si môžete pripraviť aj sami, a to zmiešaním jednej lyžičky soli a 8 lyžicami medu v jednom litri vody. Takýto nápoj by sme mali vypiť počas dvoch hodín. Dobré je tiež piť bylinkové čaje, malinový či ďumbierový čaj, ale aj kurací či hovädzí vývar a bujóny. Určite sa vyhýbajte cestovinám, chlebu, jablkám, hruškám, slivkám či broskyniam, ale aj zemiakom. Nejedzte ani mastné jedlá či ovocné šťavy. V žiadnom prípade nejedzte kapustu, fazuľu či kel. Ani mliečne výrobky nie sú najvhodnejšie, okrem jogurtov. Je zrejme zbytočné, aby sme vám pripomínali, že počas hnačky nesmiete piť alkohol ani kávu.
V prípade, že hnačka ustupuje, môžete opatrne začať jesť banány, ryžu, kuracie mäso, zemiakovú kašu a piť jablkový džús. Neskôr môžete pridať hrianky z bieleho chleba, dusenú zeleninu a plynule prejsť na normálnu stravu.

Dobré baktérie v črevách

Viac ako 400 druhov baktérií prežíva v našich črevách, najmä v hrubom čreve. Polovica stolice je tvorená z baktérií. V zdravých črevách však prevládajú baktérie, ktoré sú pre nás dobré. Ide najmä o baktérie mliečneho kvasenia, ktoré spracovávajú laktózu či cukry na kyselinu mliečnu. Hovoríme im probiotiká. Nedostatočným prísunom vlákniny v strave sa znižuje aj počet probiotík v črevách. Ich rast môžete podporiť aj vy. Ako?
Zvýšením konzumácie prebiotík, čo sú nestráviteľné zložky v potrave. Prirodzene sa nachádzajú v rastlinných potravinách. Najbohatším zdrojom inulínu - najužitočnejšie prebiotikum, sa nachádza v koreni čakanky obyčajnej. Prebiotické baktérie obsahuje aj šťava nesterilizovanej kyslej kapusty. Tie zabraňujú množeniu škodlivých mikroorganizmov, podporuje funkciu čriev, podporuje odvodňovanie, odstraňuje odpadové látky z tela, čím napomáha pri problémoch pri zápche.
Ďalšími probiotikmi sú bifidobaktérie a laktobacily. Tie nájdete vo fermentovaných mliečnych výrobkoch, ako sú jogurty so živými mliečnymi kultúrami či spomínaná kyslá kapusta.

Očista a detoxikácia hrubého čreva

V dnešnom rýchlom svete si často zabúdame, či nestíhame všímať naše vlastné telo. Niektoré problémy bagatelizujeme, čo však môže viesť k trvalým a vážnym chorobám. Jarné obdobie je vhodné pre očistu a detoxikáciu tela najmä pre cez zimu v tele nahromadené nečistoty. Jeseň je zase vhodná pre množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. Nezabúdajte však, že očista a detoxikácia nie je otázkou jedného mesiaca, ale polroka až roka, ba až zmenou myslenia a našich stravovacích návykov.
Ak trpíte chronickou zápchou, nadúvaním, plynatosťou, máte nadváhu, zlý dych, ste často unavení, máte často bolesti hlavy, hemoroidy, parazity či infekciu candidu albicans, vážne uvažujte o očiste hrubého čreva!

Telo je však aj samo schopné regenerácie a očisty. Musíme ho však podporovať, aby orgány, ktoré sú za tieto funkcie zodpovedné, mohli pracovať na plný výkon. K týmto čističom v našom tele patria ľadviny, pečeň, koža, pľúca, lymfatický systém a, samozrejme, črevá. Ľadviny prečisťujú krv a vracajú do nej živiny, vytvárajú moč, ktorý vyplavuje z nášho tela jedovaté látky. Ak je moč tmavý, zapácha, je ho málo alebo cítime pri močení bolesť, je to príznak toho, že s ľadvinami nie je niečo v poriadku. Pečeň taktiež očisťuje krv od toxínov, odvádza ich do žlče, čriev až von z ľudského organizmu. Ak máte problém s pečeňou, prejaví sa to zlým trávením, potiahnutým jazykom až zvracaním. Ak sa toxíny nedostali z tela inou cestou, vyplavujú sa cez kožu, najväčší orgán tela. Vtedy sa na koži objavia škvrny, vyrážky, akné či celulitída. Pri dýchaní sa do pľúc dostáva mnoho škodlivých látok, ktoré sa cez milióny vzduchových váčkov prenášajú do tela, časť z nich sa dostane z tela výdychom. Aj lymfatický systém zabraňuje prenikaniu škodlivín do krvi. V lymfatických uzlinách zápasí náš organizmus s jedovatými látkami, toxínmi či vírusmi. Preto ich máme, napríklad pri chrípke, zdurené. Črevá, ako sme už písali, rozkladajú potravu a zbavujú nás odpadových látok. Ak je však vaša strava priemyslovo upravovaná, dochádza k zápche a tým aj k vážnejším zdravotným problémom, dokonca až k rakovine. Ako vidíme, ľudský organizmus sa zbavuje škodlivých látok mnohými spôsobmi. Aj napriek tomu mu v tom môžeme pomôcť ešte viac. Oslabené ľudské tkanivá, hlieny, tuk, ale aj krvné zrazeniny a väzivové tkanivá sú vhodným prostredím pre rôzne infekcie. Tie sa tu skrývajú a pri vhodnej príležitosti, teda napríklad pri strese alebo podchladení, sa prejavia. U niekoho na koži, u iného oslabia srdce, pľúca, pohlavné orgány, žalúdok... Pri detoxikácii organizmu sa tieto usadeniny uvoľňujú a nastáva stav podobný prechladnutiu. Škodlivé usadeniny sa vyplavujú hlienmi či vykašliavaním. Avšak pravidelnou detoxikáciou môžeme zabrániť mnohým chorobám.

 

crilex.jpg

Detoxikácia nielen pre zdravie, ale aj pre krásu

Ak ľudský organizmus zápasí s chorou, potrebuje k tomu všetku svoju energiu. Aj tú, ktorá je potrebná na trávenie, preto počas choroby necítite hlad, telo drží dobrovoľnú hladovku. Hladovka ako liečebná metóda je známa už stáročia. Hladujeme však nielen kvôli chorobe, ale aj pre štíhlosť, a teda krásu. Hladovka je však aj rýchli a účinný spôsob, ako z tela odstrániť toxíny a jedovaté látky. Prázdny žalúdok sa stiahne, takže aj keď začneme jesť, skonzumujeme toho o polovicu menej ako pred hladovkou, ktorá vráti žalúdku pružnosť, polohu, ale aj pôvodnú veľkosť.
Avšak s hladovkou opatrne. Pokiaľ máte zdravotné problémy, cukrovku, tuberkulózu, choroby obličiek či žlčníka, AIDS a ďalšie, hladovku držať nesmiete. Neodporúča sa ani tehotným ženám, deťom či oslabeným starším. Niektorí ľudia, aj keď sú zdraví, nie sú vhodným typom na držanie hladovky. Počas nej totiž neprijímame žiadnu potravu, iba tekutiny, a tak žalúdok nemá čo tráviť. Siaha na vlastné zásoby, zásoby tuku, neskôr na svaly. Po túto hranicu by sme však držaním hladovky nemali zájsť. Pri každom človeku je však táto hranica inde. Záleží na množstve tuku v organizme. Ten, kto má menej tukových zásob, by sa nemal postiť viac ako tri dni.
Pri držaní hladovky sa taktiež odporúča piť čistá teplá voda. Tá má totiž, na rozdiel od studenej, detoxikačné účinky.
Ako sme už spomínali, hladovka nie je vhodná pre všetkých, preto sa odporúčať držať aj monodiéta. To znamená konzumovať jeden druh zeleniny či ovocia, ovocné šťavy, ryžu... Pokiaľ máte rýchli metabolizmus, z ovocia si na monodiéte vyberte melón, kokos, jablko alebo hrušku. Ak máte premenlivú chuť na jedlo, vyberte si medzi banánom, figami, hruškou, broskyňou či hroznovou šťavou. V prípade, že máte pomalý metabolizmus, zvoľte si pri monodiéte hrušku alebo jablko.

Bylinková kúra na jar

Určite aj vás už postihla jarná únava. V práci podávate nedostatočné výkony, ste vyčerpaní, depresívni... Prekonajte tieto problémy spolu s cesnakom medvedím a pŕhľavou dvojdomou. Tieto byliny obsahujú na jar množstvo látok, ktoré vášmu telu dodajú potrebné živiny a súčasne ho detoxikujú.
Cesnak medvedí vám dodá vitamín C, sírne zlúčeniny a vyčistí váš žalúdok, črevá a krv ako žiadna iná bylina. Pomáha zažívaniu, tráveniu, črevám, žlčníku aj pečeni. Okrem toho znižuje krvný tlak, pôsobí proti nespavosti, proti závratom, proti hučaniu v ušiach, tlaku v hlave či dokonca zabraňuje kôrnateniu ciev. Je veľmi podobný ako domáci cesnak, avšak jeho chuť je jemnejšia a jeho priaznivé účinky silnejšie. Jeho listy sa zbierajú v apríli a máji, pred kvitnutím a používajú sa iba čerstvé, pretože sušením sa z nich strácajú liečivé účinky. Cibuľky sa zbierajú počas jesene. Cesnak medvedí odporúčame počas sezóny konzumovať každý deň.
Pŕhľava dvojdomá a najmä jej jarné výhonky obsahujú veľa chlorofylu, vitamínu B1, B2, C, K1, provitamín A či železa, ktoré podporuje tvorbu červených krviniek. Pripravte si pŕhľavovú šťavu, ktorá vydrží v chladničke aj niekoľko dní. Ako na to? Mladé lístky tejto byliny rozmixujte s trochou vody a odložte v uzatvorenej fľaške do chladu. Užívajte ju trikrát denne po čajovej lyžičke nalačno, najmenej dva týždne. Už po pár dňoch pocítite je blahodarné účinky. Znižuje obsah cukru v krvi, lieči zápaly močových ciest, podporuje činnosť hrubého čreva a práve preto je vhodný pri detoxikácii organizmu.

Ovocná a zeleninová kúra na leto

Leto je ideálnym ročným obdobím na detoxikáciu, pretože je dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú vlákninu, vitamíny a, samozrejme, takmer žiadne kalórie. Najnižšiu energetickú hodnotu má melón, ananás a citrusové plody. Najvyššiu majú čierne ríbezle a šípky. Najideálnejšie je držať trojdňovú diétu, kedy konzumujte iba čerstvé ovocie a zeleninu. V prvý deň si rozdeľte 1,5 až 2 kilogramy čerstvého ovocia do 5 až 6 porcií. V zeleninový deň to isté s 2 až 2,5 kilogramov čerstvej zeleniny. Deň začnite s 2,5 decilitrami zeleninovej šťavy. Počas tretieho dňa striedajte ovocie a zeleninu. Ovocia skonzumujte asi jeden kilogram a zeleniny približne 1,5 kila. Nejedzte však súčasne aj ovocie a zeleninu.

Nezabúdajte počas leta dodržiavať pitný režim, čo znamená vypiť tri a pol litra tekutín denne. Dobré je, ak nápoje nie sú príliš studené, tak osviežia a schladia telo lepšie. Ideálne sú aj ovocné a bylinkové nesladené čaje, minerálne vody, ovocné a zeleninové šťavy. Ak by ste nemali dostatok tekutín, môžete si privodiť množstvo nepríjemností. Od kolapsu, nevoľnosti, kŕčov, triašku až bolesť hlavy či poruchy krvného obehu.
Doma si môžete pripraviť aj šťavu plnú vitamínov. Stačí zmiešať 150 mililitrov šťavy z kyslej kapusty s 50 mililitrami paradajkovej šťavy, ochutiť bazalkou a je to. Vhodný nielen pre deti, ale aj dospelých je banánový koktail. Stačí rozmixovať jeden banán s dvomi pohármi vody.
Leto je tiež optimálne na držanie dyňovej kúry, ktorá dôkladne prečistí obličky. Celý týždeň musíte konzumovať len červenú dyňu a čierny chlieb. Táto kúra vyčistí nielen vaše obličky a mechúr, ale zbaví vás aj obličkových kameňov. Dôležité je, aby ste si v posledný deň kúry, medzi treťou a štvrtou hodinou ráno, kedy je na to najvhodnejší čas, sadli do vane s teplou vodou a dojedli posledný kus dyne.

Hroznová kúra na jeseň

Hrozno je ideálne na jesennú kúru, ktorou pripravíte svoje telo na zimu. Keďže hrozno obsahuje fosfor, vápnik, železo či draslík, podporuje odvodňovanie tela, zlepšuje činnosť obličiek a pečene, ako aj žalúdočnú sekréciu. Hroznový cukor sa v organizme rozkladá pomalšie, čím dodáva telu energiu postupne. Pri hroznovej kúre je optimálne rozdeliť si dva kilogramy hrozna na celý deň. Samozrejme, nesmiete jesť nič iné, iba dodržiavať pitný režim. Okrem prečistenia obličiek a pečene, pôsobí aj na prečistenie pleti, vyhladzuje vrásky, chráni pokožku a zbavuje ju odpadov.

Jablková kúra na zimu

Keďže sú jablká veľmi zdravé a obsahujú len málo kalórií, na trojdňovú očistu sú ako stvorené. Vďaka látkam, ktoré jablká obsahujú nebudete cítiť hlad, zlepší sa vaše trávenie, zvýši sa spotreba kalórií a zníži sa vaša chuť na sladké. Ako je to všetko možné? Vďaka vláknine, ktorú jablká obsahujú sa z vášho tela vyplavia škodlivé látky, vyčistí sa hrubé črevo, čím sa zlepší aj vaše trávenie. Jablká obsahujú ovocný cukor, ktorý zníži vašu chuť na sladké. Pektín spôsobí nadutie žalúdku, čím zníži váš pocit hladu. Kyselina jablčná zase rozprúdi látkovú výmenu, a teda aj spálenie kalórií bude oveľa väčšie. Okrem toho vitamín C, na ktorý sú jablká bohaté, posilňuje obranyschopnosť organizmu, budete teda menej náchylní na prechladnutie.
Na jablkovú kúru telo vopred pripravte, a to jedením ľahkých jedál. Počas troch dní jedzte neobmedzene jablká rôznych sort. Pokiaľ nie sú jablká ošetrované postrekom, môžete ich konzumovať neošúpané. Dôležité je, aby ste ich dobre požuli, čím zabránite nadbytočnému prekysličeniu organizmu. Keďže jablká obsahujú veľa vody, stačí, ak budete piť dva litre tekutín denne. Avšak pred jedením jabĺk a aspoň pol hodinu potom nepite. Namiesto minerálok či čistej vody, si môžete uvariť aj jablkový čaj.

Zázračná kombucha

Zjednodušene by sa dalo povedať, že kombucha je huba, ktorá obsahuje kyseliny, vitamíny B, C, D, E a K, enzýmy či minerály ako draslík, sodík, vápnik a horčík. Jej blahodarné účinky už stáročia poznajú v Číne, Japonsku, ale už aj v Európe či Amerike. Dokonca je považovaná za zdroj krásy a mladosti. Jej zázračnosť spočíva v mnohých jej účinkoch na ľudský organizmus. Okrem toho, že zlepšuje činnosť čriev, prečisťuje pokožku, ničí choroboplodné zárodky či posilňuje obranyschopnosť organizmu, pôsobí ako osviežujúci nápoj nielen pre telo, ale aj ducha. Užívať kombuchu odporúčame dlhšie než len niekoľko dní, pri očiste organizmu. Najideálnejšia je niekoľkomesačná kúra, čo znamená piť kombuchu ráno na lačno, na obed a večer medzi jedlom. Jej účinky pocítite nielen zvnútra, ale aj navonok celkovým zlepšením či skôr prečistením celého vášho organizmu.

36-dňová ryžová kúra

Detoxikácia organizmu pomocou ryžovej kúry je vhodná pri žalúdočných či črevných problémoch, srdcovocievnych chorobách, problémoch s pečeňou, žlčníkom, ale aj pri vysokom krvnom tlaku, pri problémoch s vypadávaním vlasov či poškodeniach kože.
Vďaka obsahu bielkovín, vitamínov B1, B2, B3, kremíka, sodíka, draslíka či fosforu a takmer žiadnym tukom je celozrnná ryža tou najvhodnejšou potravinou pri detoxikácii či diéte.
Na prečistenie organizmu pomocou tejto kúry potrebujete 36 dní, rozdelených do štyroch etáp. Počas prvej etapy, ktorá trvá 9 dní konzumujte len ryžu. Ako si ju pripravíte? Večer si pol kila dobre prepláchnutej celozrnnej ryže zalejte dvojnásobným množstvom vody. Takto pripravenú ryžu potom stačí ráno v tej istej vode uvariť na miernom ohni, kým sa všetka voda nevstrebe. Samozrejme, bez soli či oleja! Odstavenú ryžu necháme ešte pol hodiny „pracovať“. Takto pripravenú ryžu jeme trikrát denne, nezabúdajme počas dňa vypiť minimálne dva litre tekutín. Najvhodnejšie sú bylinkové čaje, zelený čaj, minerálne vody. Vyhýbajte sa alkoholu, ktorý by narušil očistu pečene. Počas prvých dní, keď si telo zvyká na nový stravovací režim a zbavuje sa jedovatých látok, môžete cítiť malátnosť či depresie. Dôležité je nevzdať sa a vydržať tieto prvotné problémy. Pomôže vám v tom šport či prechádzka na čerstvom vzduchu.

Počas druhej etapy, a teda počas ďalších 9 dní, pridáme k ryži zeleninu. Približne štvrtinu objemu ryže. Najvhodnejšia je mrkva, tekvica, uhorka, kapusta, cibuľa, pór, kel, reďkovka, karfiol, ale aj hrášok, fazuľa, kaleráb či kukurica. Samozrejme, zeleninu varíme, dusíme či pečieme v rúre bez oleja, ochutenú trochou morskej soli. Štipku soli môžeme pridať aj do ryže, ochutiť si ju môžete aj majoránom či strúčikom cesnaku. Ak si chcete jedlo spestriť, zmiešajte zeleninu s ryžou, čím vznikne rizoto. Zo zeleniny si môžete uvariť aj polievku, avšak bez zahustenia a len s malým množstvom soli.
Majte na mysli, že počas tejto kúry môžete zhodiť 5 až 25 percent vašej hmotnosti.
V ďalšej, opäť 9-dňovej etape pridajte do vášho jedálnička strukoviny, a to takmer v takom množstve ako zeleninu. Odporúčame šošovicu, hrach, bôb, fazuľu, cícer či sóju (strukoviny, to isté aj ryby sú okrem iného aj geniálna živina pre mozgovú kôru). Strukoviny len varte, bez oleja, ochutiť si ich môžete bazalkou, rascou, feniklom či sójovou omáčkou.
Štvrtá a posledná fáza dovoľuje konzumovať surovú zeleninu. Doteraz ste ju vynechávali kvôli vašej pečeni, ktorá sa spamätávala z nesprávne kombinovaných jedál. V tejto 9-dňovej fáze by mal váš jedálny lístok obsahovať 55 percent ryže, asi 20 percent varenej či dusenej zeleniny, 15 percent varených strukovín a asi 10 percent surovej zeleniny. Do zeleninových šalátov si môžete kvapnúť olivový či slnečnicový olej, trochu soli či citrónovej šťavy. Nezabúdajte počas celej kúry potraviny dobre požuť a piť dostatočné množstvo tekutín. Vhodný pri detoxikácii je čaj Kleri, ktorý obsahuje nielen harmanček, ale aj list seny, mätu piepornú, feniklové semeno, plody šípky, kôru škorice, ako aj ďalšie látky podporujúce trávenie či zmierňujúce bolesť žalúdka. Najvhodnejšia je jedna šálka denne.

Užitočná Chlorella pyrenoidosa

 

V každom ľudskom organizme sa vplyvom životného prostredia a zlých stravovacích návykov nahromadia jedovaté látky, ako ortuť, olovo, kadmium či kobalt. Japonci, Holanďania či Američania však už stáročia poznajú a užívajú riasu, ktorá tieto jedovaté látky doslova priťahuje, nasáva a vyplavuje z organizmu. Ide o Chlorellu pyrenoidosu, ktorá vďaka týmto svojim výnimočným vlastnostiam pomáha pri detoxikácii organizmu, napravuje mikrobiálnu flóru či napomáha pri akejsi oprave poškodeného črevného tkaniva. Odporúča sa užívať ju aj ľuďom so zlým trávením či pri bolestiach žalúdka. Chlorella dokonca predchádza vzniku vredov. Tým, že výrazne pomáha pri úprave činnosti čriev, zvyšuje imunitu, a to vďaka chlorofylu a chlorellinu, ktoré obsahuje.

Pre ľudí, ktorí Chlorellu nikdy neužívali sa odporúča začať s 0,4 až 0,6 gramami a postupne ju zvyšovať. Dobré však je urobiť si kožný test, a to užiť jednu tabletku Chlorelli a vylúčiť tak možnú kožnú reakciu. Potom sa odporúča postupne zvyšovať dávku až na denný príjem u dospelého človeka 1,5 až 2,5 gramov, čo je preventívna dávka. Liečebná dávka je 2,6 až 4,0 gramy. Tabletku si dajte ráno na lačný žalúdok a pri vyššej dávke poobede, taktiež nalačno. Dôležité je zapiť každú tabletku dostatočným množstvo vody, a to najmenej pol litrom. V opačnom prípade si môžete privodiť bolesť hlavy či zápchu. Keďže tabletky sú koncentrát, dostatočný príjem tekutín je nutnosťou! Prípadnej zelenej stolice sa netreba ľakať. Chlorellu môžu užívať aj budúce mamičky, avšak len v prípade, že svoje telo pred tehotenstvom detoxikovali.
Ak majú tehotné ženy príliš zanesený organizmus toxickými látkami, počas tehotenstva sa ich telo snaží zbaviť zvracaním či dokonca potratom. Výskumy totiž dokazujú, že už v tele novorodenca je množstvo chemikálií, ktoré získalo ešte v tele matky. Detoxikácia ešte pred počatím je preto veľmi dôležitá.
Druhou veľmi užitočnou riasou je Spirulina alga. Jej užívanie je rovnaké, ako pri Chlorelle. Spirulina vyplavuje toxíny z tkanív do lymfy. Tak isto sa môžete stretnúť pri detoxikácii aj s Aloe Vera. Pravidelným užívaním dosiahnete žiadaný efekt.

Kontrola organizmu po detoxikácii

Či sme pri detoxikácii postupovali správne a dobre tak vyčistili náš organizmus je ľahko overiteľné. Stačí, ak si skontrolujete vašu stolicu, tak ako sme uvádzali v úvode. Ďalší spôsob, ako overiť úspešnosť detoxikácie je pozrieť sa na svoj jazyk. Mal by byť čistý, ružovej farby, bez povlaku. Ak je však hnedý až čierny, je to príznak narušenia pohybu strávených potravín. Ak je váš jazyk červený, žltý či zelený, značí to poruchy v metabolizme. Ak má váš jazyk biely povlak pri koreni, je toxínmi znečistené vaše hrubé črevo. Ak je biely povlak v strede jazyka, máte toxíny v žalúdku, tenkom čreve či v pankrease. Celý biely jazyk môže signalizovať chronické problémy.

Nezabúdajte na to, že očistu tela môžete podporiť aj cvičením, jogou, saunovaním či masážami. Vďaka týmto podporným opatreniam sa vaše telo rýchlejšie zbaví toxínov, predídete únave či bolestiam hlavy, keď sa bude vaše telo v prvých dňoch zbavovať jedovatých látok.
Nebojte sa miernych príznakov prechladnutia v prvých dňoch detoxikácia, nejde to klasickú nádchu, telo sa len zbavuje nahromadených hlienov. Dôležité je vytrvať a výsledky sa po pár dňoch dostavia. Svoje telo však ani po skončení detoxikácie nezaplavujte rôznymi druhmi potravín či mäsom. Detoxikácia je nielen očista, ale jej cieľom je aj zmena myslenia a zmena spôsobu stravovania. Zvýšený príjem vlákniny, ovocia a zeleniny odporúčame nielen počas očisty, ale po celý rok. Aj dostatok tekutín je pre náš organizmus veľmi potrebný. Preto nezabúdajte piť čaje, minerálne látky, ale aj čistú vodu. Veríme, že vďaka detoxikácii bude vaše telo čistejšie a menej náchylné na mnohé choroby. Každé obdobie je vhodné na očistnú kúru, tak neváhajte a začnite ešte dnes. Zmeny uvidíte nielen na tele, ale aj na duši.

 

menopauza.jpg